Fermier care si-a pierdut subventiile pentru o datorie de 12 lei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O serie de fermieri nu au reusit in acest an sa intre in posesia subventiilor din cauza unor datorii de ordinul zecilor de lei, a anuntat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, acesta sustinand ca stie un caz concret in care un agricultor a pierdut aproape 4 miliarde de lei, pentru o datorie de 12 lei.

„O alta problema mare la noi este acea Ordonanta 3. Aberatii mai mari decat acolo nu am vazut. Sunt colegi in teritoriu care au pierdut miliarde de lei, pentru ca aveau o datorie de 10 lei. In lege nu se stipuleaza un cuantum. Daca ai avut un litigiu cu institutia, litigiu tot din cauza oficialitatilor, ai incurcat-o. Ce vina are fermierul daca i s-a masurat diferit de 3 ori. O data, ala care l-a pus in posesie, cu compasul. Apoi, o alta suprafata pe cadastru, apoi o alta rezultata in urma teledetectiei. Sunt mii de cazuri anul acesta. Cunosc personal pe cineva care are datorie 12 lei si nu a primit 4 miliarde, nici pe calamitati. Nu exista interes pentru schimbarea acelei ordonante”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness Conference”, organizata de BusinessMark.

De asemenea, Laurentiu Baciu a criticat cuantumurile sprijinelor cuplate din sectorul vegetal, care au fost platite in acest an, precizand ca i se pare ceva „anormal” ca APIA sa ofere o subventie de 2-3 ori mai mare decat recolta obtinuta.

„La banii acestia, nici nu-l mai intereseaza, il lasa parloaga. Plus ca exista o diferenta de circa 70 euro intre fermierul cu pana in 60 hectare si cel cu peste. De ce cei care fac performanta nu sunt remunerati macar la fel? Facem cumva protectie sociala? La ce ati dat banii diferentiat?”, l-a intrebat Laurentiu Baciu pe directorul APIA, Adrian Pintea, prezent la conferinta.

Fermierii vor primi in acest an avansuri din subventii pe 5 scheme de plata, cuantumul sumelor incasate urmand sa fie de aproape trei ori mai mari decat cele obtinute de fermieri ca avans in Campania 2015, a anuntat directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Adrian Pintea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE