septembrie 26, 2022

EXCLUSIV Sprijinul cuplat pentru bovine lapte, in pericol sa fie eliminat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Liderii crescatorilor de animale, alaturi de oficialii din Ministerul Agriculturii, trebuie in aceste zile sa convinga Comisia Europeana ca Romania are nevoie in continuare de sprijinul cuplat pentru bovine, in sectorul laptelui. Saptamana viitoare, noul secretar de stat in MADR, Alexandru Potor, va merge chiar la Bruxelles sa apere interesele fermierilor romani.

Recent, Comisia Europeana a transmis Romaniei un raspuns privind modificarile care urmeaza sa fie implementate in legislatia subventiilor. In cadrul documentului, Bruxelles-ul a cerut mai multe clarificari Romaniei cu privire la sprijinele cuplate.

„De curand, au venit niste solicitari de clarificare de la Bruxelles in legatura cu modificarile care se doresc a fi implementate pentru plata subventiilor. In acest sens, luni, domnul secretar de stat Alexandru Potor se va deplasa la Bruxelles, iar ulterior se va stabili si un calendar al intalnirilor care se vor purta punctual pe fiecare problema in parte. In principiu este vorba de justificare schemei ca atare. In Regulamentul european 1.307, la art. 52, se spune ca sprijinul cuplat se poate acorda pentru zone sau sectoare aflate in dificultate. Cel putin la vaca de lapte, Romania nu a explicat suficient de bine, cu suficiente argumente, faptul ca acest sector se afla in dificultate si se afla in regres. Pe justificarea initiala, in 2014, s-a mers pe scaderea efectivului. S-a demonstrat atunci ca a scazut mult efectivul de bovine, din 1989 incoace”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

Acesta a mai precizat ca rolul sprijinului cuplat nu este de a creste productia intr-un anumit sector de activitate, ci de a-l mentine la un nivel la care se afla inainte de interventie.

„Rolul sprijinului cuplat nu este de a creste productia, pe niciuna dintre scheme, ci de a mentine sa spunem productia la nivelul actual. (…) Eu sper sa gasim argumente in asa fel incat sa nu se piarda aceasta forma de sprijin. Ar fi un dezastru. La vaca de carne lucrurile ar fi putin mai simple. Dorinta noastra e sa ramana ambele forme de sprijin. Si membrii nostri au si vaci de lapte. Probabil va dura o saptamana, doua, pana cand se vor clarifica lucrurile. Speram sa nu se ajunga la eliminarea sprijinului cuplat”, ne-a mai spus Dumitru Grigorean.

Modificarile care se vor aplica la subventii urmeaza sa intre in vigoare incepand cu acest an, urmand sa fie valabile pana in 2020.

De curand, MADR a realizat si proiectul bugetului pentru subventiile in zootehnie. Plafonul pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru speciile bovine si ovine/caprine, care se acorda pentru anul 2016, este in limita sumei de 189.609.057 euro, respectiv 844.462 mii lei. In ceea ce priveste schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic plafonul maxim este de 121.924.674 euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE