Paul Kmen, APIA: Anul viitor subventia va creste cu 50 euro/hectar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2017, fermierii ar putea beneficia de o majorare consistenta a subventiilor pe suprafata, acestea ajungand la 130 de euro pe hectar, a anuntat director general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Paul Kmen, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Ziarul Financiar.

„Principala problema pe care a intampinat-o APIA a fost faptul ca softul (program informatic – n.red.) nu a fost actualizat, dar in momentul de fata softul este dezvoltat pentru ca in anul urmator sa respectam termenele stabilite, sa platim avansurile urmand apoi ca platile regulare sa le incepem din ianuarie. Anul trecut subvensia pe hectar a fost de 80 euro, anul acesta doar avansul va fi 97 de euro, deci va ajunge probabil la 130 euro pe hectar”, a declarat Paul Kmen in cadrul conferintei ZF Agrobusiness 2016.

Pe langa cuantumul subventiei se va modifica si modul de alocare a acestui sprijin financiar, pentru ca in viitor sa nu se mai ajunga in situatia in care pentru pentru cultura de samanta de cartofi s-au acordat subventii de peste 23.000 de euro pe hectar, iar in cazul bovinelor de carne circa 1.300 euro pe cap.

„Mai este ajutorul national trazitoriu care este in functie de productie. Sunt plafoane pe care nu am reusit sa le atingem pentru ca multi fermieri nu au putut sa isi atinga targetul de productie, astfel ca nu am putut sa platim. La samanta de cartofi am platit 23.000 euero pe hecatar. Nu s-a atins productivitatea, dar plafonul a ramas acelasi. In zootenhie am dat 1.300 euro pe cap de bovina, anul acesta vom regla subventiile in functie de unde este nevoie de sprijin”, a spus director general adjunct APIA.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca, in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2016, va efectua plata in avans aferenta Campaniei 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE