septembrie 22, 2019
Meniu

Primii crescatori care au primit deja subventiile in zootehnie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Petre Daea anunta fermierii ca in data de 10 martie 2017 vor incepe platile Ajutoarelor Nationale Tranzitorii in sectorul zootehnic, se arata intr-un comunicat al MADR.

Din discutiile purtate astazi, 7 martie a.c., cu fermierii indreptatiti sa primeasca aceste subventii, i s-a confirmat faptul ca sumele au inceput deja sa intre in conturile beneficiarilor, cu trei zile inainte de data stabilita initial. Facem precizarea ca anul trecut (2016) acești bani au fost platiti abia in luna august.

Un exemplu in acest sens este un fermier din judetul Braila, care intr-o discutie telefonica din cursul acestei dimineti cu ministrul Petre Daea, i-a comunicat ca la ora 11.00 avea deja sumele transferate in cont.

Pentru a se asigura ca fondurile ajung la beneficiari, conform calendarului stabilit, ministrul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale se informeaza personal, in mod aleator, contactând telefonic fermierii care au solicitat banii pentru Ajutoarele Nationale Tranzitorii.

Din cei 114.000 de beneficiari eligibili, banii au plecat spre 64.616 fermieri, in suma de 35.277.495 euro, potrivit comunicatului MADR.

Recent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informa ca a demarat autorizarea la plata a femierilor care au solicitat, in cadrul Campaniei 2016, ajutoare nationale tranzitorii (ANTZ) si sprijin cuplat (SCZ) in sectorul zootehnic.

Astfel, pentru ANT – schema decuplata de productie in sectorul carne exista un plafon de 108,9 milioane de euro, cuantumul stabilit fiind de 92,4 euro/cap animal. Pentru ANT schema decuplata de productie in sectorul lapte plafonul stabilit este de 25,9 milioane de euro, cuantumul stabilit fiind de 19,2 euro pe cap de animal.

Pentru ANT ovine/caprine cuantumul stabilit este de 5,5 euro, plafonul existent fiind de 54,6 milioane de euro.

La Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), schema pentru bivolietele de lapte, plafonul stabilit este de 1,4 milioane de euro, cuantumul pe cap de animal fiind de 186,7 euro.

La speciile ovine si caprine, plafonul SCZ este de 28 milioane de euro, cuantumul stabilit fiind de 27 euro pe cap de animal.

Una dintre cele mai mari subventii din zootehnie o regasim anul acesta la SCZ taurine din rase de carne si metisi, plafonul alocat fiind de 11,02 milioane de euro, iar cuantumul stabilit fiind de 690,6 euro pe cap de animal.

Cea mai mare subventie din zootehnie a fost stabilita pentru SCZ, vaci de lapte, cuantumul fiind de 732 euro/cap animal, plafonul stabilit fiind de 81,4 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE