Sprijinul cuplat in zootehnie revine la varianta initiala. Ce subventii vor lua crescatorii de bovine

Facebook
Twitter

Sprijinul cuplat zootehnic (SCZ), care se acorda pentru bovinele de carne, va reveni la varianta din 2014, au decis oficialii romani, in urma negocierilor de la Bruxelles. Aceasta hotarare a fost luata pentru a nu pune in pericol actuala schema de sprijin cuplat, ne-a explicat Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

„DG AGRI a recomandat revenirea la masura initiala in ceea ce priveste SCZ carne. Practic, erau doua variante. Una era aceasta revenire la forma initiala, notificata in 2014, care inseamna mai exact renuntarea la notificarile de anul trecut. A doua varianta era justificarea mult mai detaliata a schemei SC in cazul in care voiam in continuare sa realizam mai multe modificari pe schema. Aceasta a doua varianta ni s-a parut cam riscanta, deoarece se cereau niste date statistice suplimentare, prin care sa demonstram ca sectorul e in declin comparativ cu 2009. Numai ca in 2009, daca vorbim doar de sectorul carne, pur si simplu nu existau date, atunci sectorul de-abia incepea sa se dezvolte. Astfel, am convenit ca cea mai buna varianta, pentru a nu pune in pericol platile, este revenirea la forma initiala, asa cum s-a aplicat in 2015 si 2016”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

De asemenea, Dumitru Grigorean ne-a precizat ca asociatiile profesionale au solicitat ca in perioada imediat urmatoare sa se incerce o imbunatatire a conditiilor de accesare, fara insa a face modificari care sa afecteze eligibilitatea schemei. „De exemplu, o solicitare a noastra a fost ca taurii pentru reproductie sa beneficieze anual de sprijin, nu doar o data in viata”, ne-a mai spus presedintele ACBCR.

In ceea ce priveste cuantumul subventiilor acordate in zootehnie, acestea vor fi in jur de 400 lei/cap animal pentru vaca de carne (ANT) si circa 600 euro/cap animal, pentru SCZ, potrivit estimarilor facute de Dumitru Grigorean.

„Banuim ca la ANT, pentru 2016, subventia va fi in jur de 400 lei/cap animal, pentru vaca de carne, conform estimarilor noastre. La SCZ, trebuie tinut cont ca a avut loc o dublare a efectivului solicitat si probabil ca majoritatea capetelor vor fi eligibile. Noi speram, estimam, sa fie undeva putin peste 600 euro cap/animal, va fi o scadere la jumatate fata de anul trecut. Oricum, in prezent se lucreaza la stabilirea sumelor”, ne-a mai spus presedintele ACBCR.

Conform bugetului pentru subventiile in zootehnie, plafonul pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru speciile bovine si ovine/caprine, care se acorda pentru anul 2016, este in limita sumei de 189.609.057 euro, respectiv 844.462 mii lei. In ceea ce priveste schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic plafonul maxim este de 121.924.674 euro.

Anul trecut, crescatorii de animale au beneficiat de cele mai mari subventii acordate pana acum, respectiv 826 euro/cap animal, pentru vaca de lapte, 1.222 euro/cap animal, pentru taurinele de carne.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE