Premierul anunta ca pana la sfarsitul lunii martie vor fi platite subventiile

Facebook
Twitter

Premierul Romaniei, Sorin Grindeanu, a afirmat in cadrul sedintei de Guvern ca cea mai mare parte a subventiilor, aferente Campaniei 2016, vor fi platite fermierilor in luna martie, informeaza Agerpres.

„Luna martie e o luna extrem de importanta in care trebuie sa dam subventii. Eu nu ma indoiesc ca pe finalul acestei luni, 31 martie, partea covarsitoare a subventiilor care trebuie date catre agricultori vor fi platite”, a declarat premierul.

Ministrul Agriculturii a dat la randul sau asigurari ca din punct de vedere tehnic nu vor exista probleme in procesare electronica a platilor catre fermieri.

„Asigur Guvernul Romaniei ca in acest proces de plata de verificare sunt o serie intreaga de calculi pentru ca agricultura tarii romanesti distribuie 89 de forme de sprijin. E o munca extraordinara, cu o aplicatie bine pusa la punct si cand am spus ca in sistem pot sa apara unele sincope m-am gandit la capacitatea de exprimare a sistemului electronic pe care noi l-am pregatit si n-am nicio indoiala ca el nu ne va raspunde vizavi de interesul pe care il avem si noi si guvernul. Avem toti banii, ne-ati dat toti banii in buget, e pacat sa nu-i dam la timp”, a declarat Petre Daea, in sedinta de Guvern.

Seful MADR a mai precizat de asemenea ca pana la aceasta data au fost procesate cererile a 481.814 fermieri, ceea ce reprezinta 71%, cu o suma totala de 48.138.374 euro. Totodata, Petre Daea a mai spus ca platile in zootehnie vor incepe la 10 martie.

De asemenea, ministrul a mai spus ca in prezent se pregateste si plata subventiilor pentru anul agricol 2017. „Pregatim anul de plata 2017 pentru ca in agricultura anii agricoli nu se suprapun cu anii calendaristici. Am luat toate masurile organizatorice, masurile tehnice de rationalizare a efortului uman in asa fel incat in data de 1 martie au inceput depunerile de cereri, iar azi, la aceasta ora, prin datele pe care noi le procesam, in Romania s-au depus 6.020 de cereri, fata de 2.490 cereri, anul trecut”, a mai spus Petre Daea.

De la 1 martie, fermierii pot depune la centrele teritoriale APIA cererile unice de plata pe suprafata pentru anul 2017. In cazul in care au descoperit ca au facut o greseala, agricultorii au posibilitatea sa opereze modificari in cererile unice pana la data de 15 mai. Si dupa acest termen se pot face modificari, insa fermierii vor fi penalizati cu 1% din valoarea subventiilor pentru fiecare zi calendaristica de intarziere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE