APIA incepe de astazi platile pe zootehnie. Ce sume vor incasa crescatorii de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA va demara de astazi platile pe zootehnie, cu Ajutorul National Tranzitoriu (ANT), in valoare de 447 de lei pe cap de vaca de carne si de 111 lei pe tona la vacile de lapte. In ceea ce priveste crescatorii de oi, acestia vor incasa circa 10 euro pe cap de animal.

„Incepem plata la animal de vinerea aceasta (17 iunie), incepem cu Ajutorul National de Tranzitie, care este dupa primele calcule de 447 de lei pe cap de vaca de carne si de 111 lei pe tona la vacile de lapte. Probabil se va duce catre 500 de lei pe cap de vaca si, la oaie, cumulat pe cele doua scheme ANT, in jur de 10 euro pe animal”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Realitatea TV.

In ceea ce priveste Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), acesta va fi de circa 1.248 de euro pe cap de vaca de carne si 844 euro pentru cea de lapte.

„Celor care au vaci de carne inregistrate trebuie sa le dau anul acesta 1.248 de euro pe cap de vaca, adica mai cumpar odata vaca. De ce? Pentru ca cerintele impuse anul trecut in loc sa duca la inscrierea a 20.000 de vaci au dus la inscrierea la doar 8.400 de vaci. De asemenea, pentru un hectar de tomate voi da 10.800 de euro si 844 euro la vaca de lapte, iar daca nu le voi da aceste sume fermierilor va trebui sa le dau inapoi la Bruxelles si imi asum aceasta decizie. Dar si in aceste conditii vom pierde 24 de milioane de euro pentru ca nu reusesc sa acopar sumele respective”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

Conform Hotararii de Guvern, plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, care se acorda pentru anul de plata 2015, este in limita sumei de 203.152.561 euro, respectiv 897.446,7 mii lei, si se distribuie astfel:

  • 27,78 milioane euro pentru schema decuplata de productie in sectorul lapte, specia bovine;
  • 116,77 milioane euro pentru schema decuplata de productie in sectorul carne, specia bovine;
  • 58,59 milioane euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se acorda fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013.

De asemenea, Guvernul a aprobat plafonul maxim de 113,35 milioane euro, care se acorda pentru anul de plata 2015, pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, crescatorilor de animale din speciile bovine, ovine, caprine, viermi de matase. Suma se repartizeaza astfel:

  • 1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolite de lapte;
  • 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine;
  • 10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase si metisii acestora;
  • 76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
  • 27.000 euro pentru specia viermi de matase.

Platile pentru schemele de ajutoare nationale tranzitorii si sprijin cuplat in sectorul zootehnic se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE