Desi cuantumul subventiilor este calculat de APIA pentru fiecare fermier in parte, oficialii din MADR si APIA au facut o serie de precizari cu privire la valoarea medie a subventiilor.

Simona Man, secretar de stat in MADR, prezenta la o conferinta organizata de APIA, a anuntat ca agricultorii (care nu se incadreaza pentru sprijinul destinat tinerilor fermieri) ce au pana in 5 hectare vor primi subventii in sectorul vegetal de circa 160 de euro, conform cuantumurilor stabilite recent de Ministerul Agriculturii. Totodata, aceasta a mai precizat ca fermierii cu peste 5 hectare vor beneficia de subventii de aproximativ 220 de euro/hectar.

„In medie, cei care nu sunt tineri fermieri, vor avea aproximativ 220 de euro pe hectar pentru cei cu suprafete de peste 5 hectare si circa 160 de euro, pentru cei cu suprafete pana in 5 hectare”, a declarat Simona Man secretar de stat in MADR.

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern care stabileste cuantumul subventiilor, fermierii vor beneficia de urmatoarele plati:

Cuantumul subventiei pentru schema de plata unica pe suprafata este de 79,7392 euro/ha.

In ceea ce priveste plata redistributiva, pentru fermierii care au intre 1 si 5 ha inclusiv, subventia este de 5 euro/ha. Pentru cei care detin peste 5 si pana la 30 ha inclusiv cuantumul subventiei este de51,0789 euro/ha.

O alta plata importanta pe care APIA o va face este si cea pentru inverzire, fermierii urmand sa primeasca aici 59,1277 euro/ha.

Pentru tinerii fermieri, cuantumul subventiei este de 19,9348 euro/ha, potrivit legii.

In ceea ce priveste Ajutoarele Nationale Tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil, fermierii vor primi o subventie de 19,1942 euro/ha.