Ioan Merca a anuntat care sunt urmatoarele plati pe care APIA urmeaza sa le faca

Facebook
Twitter

Directorul APIA, Ioan Merca, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa numarul de cereri unice care au fost autorizate pana in acest moment la plata, in sectorul vegetal, precum si care sunt urmatoarele subventii pe care Agentia le va vira fermierilor romani.

In momentul de fata au fost autorizate la plata 613.692 cereri unice in suma totala autorizata de 200 milioane euro pentru urmatoarele scheme:

  • – Schema de plata unica pe suprafata in cuantum de 79,73 euro/ha;
  • – Plata redistributiva: primul interval: 1 – 5 ha inclusiv in cuantum de 5,00 euro/ha; al doilea interval peste 5 ha si pana la 30 ha inclusiv in cuantum de 51,07 euro/ha.
  • – Plata pentru tinerii fermieri in cuantum de 19,93 euro/ha;
  • – Plata pentru micii fermieri in cuantum de maxim 1250 euro;
  • – ANT 1 (Schema de ajutoare nationale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplata de productie) in cuantum de 19,19 euro/ha.

Urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa fie platiti si ceilalti fermieri, a mai mentionat directorul APIA.

In ceea ce priveste masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 -2020, o prima masura care va intra la plata pana la sfarsitul lunii aprilie este cea privind zonele defavorizate respectiv Masura 13 (Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice), pentru care au fost depuse un numar mare de cereri in Campania 2015 (circa 400 mii cereri).

Totodata, plata pentru inverzire urmeaza sa fie operata de APIA in cel mai scurt timp. „Inverzirea si Masura 13 sunt urmatoarele plati pe care le vom face”, a declarat si Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA, prezent la conferinta de presa.

Directorul APIA a mentionat ca aceste masuri (Masura 10,11,13 din PNDR 2014-2020) presupun verificarea mai multor criterii si cerinte specifice, asa cum este prevazut in program, acestea fiind masuri delegate de la AFIR.

„In decursul lunii mai vom continua cu celelalte masuri de sprijin, ma refer la sprijinul cuplat pe zootehnie, astfel incat la data de 30 iunie 2016 sa putem sa incheiem toate platile pentru campania 2015”, a mai adaugat Ioan Merca.

Platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE