septembrie 29, 2022

Guvernul a aprobat valoarea subventiilor pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Executivul va decide, in cadrul unei sedinte, daca aproba sau respinge Hotararea de Guvern care stabileste cuantumul platii unice pe suprafata, platii redistributive si intervalele de suprafata pentru care se acorda aceasta, platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, platii pentru tinerii fermieri si a plafonului si cuantumului ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil.

UPDATE: Executivul a aprobat in cadrul sedintei de Guvern de miercuri cuantumul subventiilor pentru fermieri.

Ministerul Agriculturii a publicat recent pe site-ul sau proiectul de act normativ in care sunt prezentate valorile subventiilor pentru fermieri. Documentul precizeaza ca platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.

 • Schema de plata unica pe suprafata – 79,7392 euro/ha
 • Plata redistributiva 1 – 5 ha inclusiv – 5,0000 euro/ha
 • Plata redistributiva peste 5 si pana la 30 ha inclusiv – 51,0789 euro/ha
 • Plata pentru inverzire – 59,1277 euro/ha
 • Plata pentru tinerii fermieri – 19,9348 euro/ha
 • Ajutoare Nationale Tranzitorii pentru culturi amplasate pe teren arabil – 19,1942 euro/ha

Beneficiarii platilor care se efectueaza in cadrul schemelor de plati prevazute la art.1 alin.(1) si alin. (3), sunt cei prevazuti la art. 7 alin. (1), (2) si (21) si la art.12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta.

Platile directe prevazute la art.1 alin.(1) si ANT 1 prevazute la art.1 alin. (3) se acorda potrivit prevederilor ordonantei si Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art. 1 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, precum si a conditiilor specifice de implementare pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole, prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Culturile amplasate pe teren arabil sunt:

 • cereale pentru boabe: grau, secara, orz, orzoaica, porumb boabe, sorg, orez si alte cereale;
 • leguminoase pentru boabe: mazare, fasole si alte leguminoase pentru boabe;
 • radacinoase: cartofi, sfecla de zahar, radacinoase furajere si alte radacinoase;
 • plante industriale din care: plante textile: in pentru fibra, canepa pentru fibra, plante uleioase: floarea soarelui, rapita, soia boabe, in pentru ulei, alte plante industriale: tutun, plante medicinale si aromatice;
 • legume: tomate, ceapa uscata, usturoi uscat varza alba, ardei, pepeni verzi si galbeni, si alte legume;
 • furaje verzi in teren arabil: furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucerna, trifoi) si alte furaje verzi in teren arabil;
 • capsunerii;
 • loturi semincere;
 • alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv in sere si solarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE