Cand vor putea crescatorii de animale sa-si depuna cererile unice la APIA

Facebook
Twitter

Dupa multe zile de asteptare, si crescatorii de animale urmeaza sa isi depuna cererile unice la APIA. Directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumba, a anuntat de curand ca modulul de captare a datelor pentru sectorul zootehnic este aproape finalizat, urmand ca in cateva zile acesta sa poata fi folosit de angajatii APIA.

„Modul de captare a datelor pentru animale se apropie de final, ca testare. Daca lucrurile decurg in regula, cred ca intr-o zi, 2-3 se va pune in productie si se vor putea primi cereri. Nu se va intra in perioada de penalizare. Spun asta, deoarece din statistica anului trecut stim ca au fost circa 192.000 de fermieri care au avut in cererile de plata si animale. Cred ca o luna este timp suficient ca sa primim cererile pentru toti fermierii. In general, mai avem de primit cererile unice de la crescatorii de animale, cam acestia au mai ramas”, a declarat Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA, in cadrul unei conferinte de presa.

Oficialul APIA a mai precizat ca in acest an nu se va mai accepta o derogare de prelungire a termenului de depunere.

Ministerul Agriculturii a modificat de curand Ordinul 619/2015 privind stabilirea modului de alocare a subventiilor. Una dintre cele mai importante schimbari, asteptata cu deosebit interes de crescatorii de animale fiind eliminarea obligatiei fermierilor de a depune la APIA adeverinta de la medicul veterinar.

Incepand cu 1 martie, fermierii pot depune la APIA cererile unice pentru sectorul vegetal. Pana luni, 11 aprilie 2016, au fost depuse la APIA un numar de 386.828 cereri de plata, pentru o suprafata eligibila de 1.405.745 ha, potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE