Dupa ce Guvernul a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat, in sectorul zootehnic, crescatorii de animale au inceput sa isi faca o serie de calcule cu privire la subventiile pe care le-ar putea incasa. Desi cifrele nu sunt oficiale, acestea par promitatoare pentru fermierii romani.
„Inca nu avem niste date definitive, insa din informatiile noastre efectivul eligibil pentru ANTZ este in jur de 1.100.000 de bovine. Probabil au fost cateva exploatatii nou infiintate, deoarece in 2015 am avut in jur de 1.070.000 de capete. In rest vorbim de efectivul de la 31 ianuarie 2013, data de referinta. Subventia ar putea ajunge la circa 450 lei (100 euro), cu plus minus 5% sa spunem”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigoreanu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine de Carne din Romania.
In ceea ce priveste Sprijinul Cuplat Zootehnic, acesta ar putea ajunge la o suma aproape nesperata de fermierii romani, peste 1.000 de euro, avand in vedere efectivul eligibil de numai 8.500 de capete la vaca de carne. Subventia, mai mult decat generoasa, i-a facut pe oficialii MADR si APIA sa reverifice efectivul eligibil inainte de a-l autoriza la plata, asta in conditiile in care in Registrul Genealogic exista un numar de circa 20.000 de capete inscrise.
„In momentul de fata se fac reverificari pentru a cunoaste exact efectivul. Insa, este posibil ca aceasta sa fie cifra exacta, avand in vedere ca plafonul maxim pentru acordarea subventiei este de 250 de capete. Sunt multe exploatatii care au mii de animale, insa acestea beneficiaza de SCZ doar pentru 250 dintre ele. Ma feresc sa fac calcule, si asa colegii sunt destul de tensionati. Nu as vrea sa le spunem ca vor lua 1.000 de euro, si in final sa se trezeasca ca au 300 de euro. Dar, daca am calcula strict matematic, iese o suma mare. Din cate am inteles, atat ministrul, cat si cei de la APIA depun toate eforturile de a da toti banii. Speram sa se reuseasca acest lucru. Avem speranta, mai ales ca domnul Achim Irimescu spunea mai demult ca subventia va fi una mult mai mare anul acesta”, a mai declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigoreanu.
De asemenea, si crescatorii de oi si capre si-au facut calcule cu privire la subentiile pe care le-ar putea primi in acest an. Chiar daca nici aici nu exista cifre oficiale, confirmate de APIA, Nicolae Cioranu, presedintele Romovis, ne-a declarat ca oierii vor incasa 23,9 lei/cap de animal pentru ANTZ si 4,8 euro/cap animal pentru SCZ.
„Nu sunt cifre oficiale, insa oierii vor avea 23,9 lei pe cap de animal pentru ANTZ si 4,8 euro pe cap animal pentru SCZ. Asteptam sa se demareze cat mai repede platile, speram chiar mai repede de o saptamana”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Cioranu.
Conform Hotararii de Guvern, plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, care se acorda pentru anul de plata 2015, este in limita sumei de 203.152.561 euro, respectiv 897.446,7 mii lei, si se distribuie astfel:
- 27,78 milioane euro pentru schema decuplata de productie in sectorul lapte, specia bovine;
- 116,77 milioane euro pentru schema decuplata de productie in sectorul carne, specia bovine;
- 58,59 milioane euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.
Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se acorda fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013.
De asemenea, Guvernul a aprobat plafonul maxim de 113,35 milioane euro, care se acorda pentru anul de plata 2015, pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, crescatorilor de animale din speciile bovine, ovine, caprine, viermi de matase. Suma se repartizeaza astfel:
- 1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolite de lapte;
- 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine;
- 10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase si metisii acestora;
- 76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
- 27.000 euro pentru specia viermi de matase.
Platile pentru schemele de ajutoare nationale tranzitorii si sprijin cuplat in sectorul zootehnic se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015.