Subventii 2016: Adeverinta de la medicul veterinar, eliminata oficial de MADR pentru crescatorii de animale

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat recent pe propriul site un proiect de lege care isi propune sa modifice Ordinul nr. 619/2015 privind stabilirea modului de alocare a subventiilor.

Una dintre cele mai importante modificari, asteptata cu deosebit interes de crescatorii de animale este eliminarea obligatiei fermierilor de a depune la APIA adeverinta de la medicul veterinar.

„La anexa nr.1„ Cererea unica de plata pentru anul 2016”, Capitolul IV „SCHEME DE PLATA/MASURI DE SPRIJIN/AJUTOR SOLICITATE”, pozitia 57A „Sector zootehnic”, câmpul „Adeverinta emisa de catre medical verterinar cu competente in acest sens” nu se completeaza”, se noteaza in noul proiect de lege.

Potrivit documentului, crescatorii de animale vor putea sa beneficieze de subventiile din sectorul zootehnic pe baza depunerii cererii unice, a datelor din RNE si registrul individual al exploatatiei, cat si pe baza copiilor dupa pasaportul animalelor.

O alta modificare prevede ca animalele din categoria tineret mascul si/sau femel din rase de carne, tineret mascul si/sau femel metis cu rase de carne si tauri din rase de carne pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie detinute in aceeasi exploatatie cel putin o perioada de 8 luni de la data intrarii in exploatatie si pâna in momentul iesirii/pâna la data depunerii cererii unice de plata, dupa caz; momentul iesirii animalelor mentionate anterior trebuie sa fie cuprins intre ziua urmatoare inchiderii perioadei de depunere a cererii unice de plata pentru anul precedent si data depunerii cererii unice de plata pentru anul curent, iar prin exceptie, pentru anul de cerere 2015, acesta este cuprins intre data de 21 iunie 2014 si data depunerii cererii unice de plata la adresa/adresele exploatatiei cu cod ANSVSA/exploatatiilor cu cod ANSVSA mentionate in cerere. Animalele din categoria vaci din rase de carne si vaci metise cu rase de carne trebuie mentinute de beneficiar pe o perioada de retinere de 6 luni de la datalimita de depunere a cererii unice de plata.

Sunt eligibile la plata inclusiv animalele care in perioada celor 8 luni, respectiv celor 6 luni au suferit intrari, respectiv iesiri in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar.

Incepând cu anul de cerere 2016, documentul specific pentru schemele prevazute la art. 72 si 73 este adeverinta eliberata de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirma inscrierea femelelor ovine si/sau a berbecilor de reproductie sau femelelor caprine si/sau a tapilor de reproductie, pentru care se solicita SCZ, in Registrul genealogic al rasei, avizata de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie «Prof. Dr. G. K. Constantinescu», denumita in continuare ANZ, dupa caz, care se poate depune pâna la data de 1 septembrie 2016, la centrul APIA unde a fost inregistrata cererea unica de plata.

Alte modificari aduse Ordinului 619/2015:

  • La anexa nr.1„ Cererea unica de plata pentru anul 2016”, Capitolul IV „SCHEME DE PLATA/MASURI DE SPRIJIN/AJUTOR SOLICITATE”, pozitia 57B „Scheme de plata/masuri de sprijin/ajutor”, câmpul „Documente pentru ANTZ si SCZ” nu se completeaza.
  • La anexa nr.2„Instructiuni de completare a formularului de cerere unica de plata 2016, informatii privind schemele de plata/masurile de sprijin”, „Partea V – Angajamente si Declaratii”, Sectiunea „Documente anexate cererii”, paragraful „Sector zootehnic (document general pentru ANTZ si SCZ)” se abroga.
  • La anexa nr.2„Instructiuni de completare a formularului de cerere unica de plata 2016, informatii privind schemele de plata/masurile de sprijin”, „Partea V – Angajamente si Declaratii”, Sectiunea „Documente anexate cererii”, primul paragraf dupa „pct.7.24. Sprijin cuplat pentru viermi de matase. Documente specifice:”, se abroga.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE