APIA: Platile pentru inverzire incep la 10 mai. Sunt disponibile 535 de milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Platile pentru inverzire, care dispun de un fond in valoare de 535 de milioane de euro, ar urma sa fie initiate la inceputul lunii mai, anunta oficialii APIA.

“La inceputul lunii mai vom face plata pe inverzire. Vorbim despre 535 de milioane de euro. Ulterior, tot in prima parte a lunii mai vom face si plata pe Masura 13 (zone defavorizate), undeva la o suma de 230 de milioane de euro”, a declarat directorul APIA, Ioan Merca.

Pentru a putea fi demarate aceste subventii, APIA trebuie sa finalizeze testarile asupra aplicatiei care va gestiona platile pe inverzire.

“Calculul platii este cel mai dificil dintre ele. Ordinul de sanctiuni e foarte dificil. Inverzirea are 3 componente, pentru fiecare fermierul trebuie verificat. La diversificarea culturilor, daca respecta conditia ca primele 2 culturi sa fie pana in 75%. Daca nu o respecta, trebuie facuta o reducere. Daca respecta conditia ca primele 3 culturi, pentru cei cu peste 30 de hectare, sa fie pana in 95%. Daca nu respecta, iar se fac niste calcule. Dupa aceea, pe zonele de interes ecologic la fel. Aceste calcule sunt laborioase. Situatiile sunt foarte diverse. Trebuie ca in testarile pe care le faci, inainte de a pune pe productie modulul respectiv, trebuie sa fii convins ca ai trecut prin toate felurile de situatii pentru a nu face o autorizare gresita la plata. Aplicatia este in curs de testare si ca noi prognozam, impreuna cu dezvoltatorul, probabil in jur de 10-12 mai, vor fi toate lucruri gata”, a declarat Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA.

Conform unui comunicat APIA, pentru schema de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (inverzire) a fost solicitata la plata o suprafata totala de circa 9,04 milioane de hectare.

Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice, cuprinsa in PNDR 2014-2020, pentru care au fost depuse un numar mare de cereri in Campania 2015 (circa 400.000 de cereri cu o valoare de aproximativ 230 milioane de euro)

In decursul lunii mai se vor autoriza si celelalte scheme de plata din cererea unica, astfel incat fermierii sa aiba banii in conturi pana la data limita de 30 iunie, se mai arata intr-un comunicat APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE