Directorul APIA va sustine astazi o conferinta de presa privind plata subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa ce liderul celei mai puternice organizatii de fermieri, Laurentiu Baciu, a cerut demisia conducerii APIA, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat ca va organiza astazi, 28 aprilie, o conferinta de presa, la care va participa inclusiv directorul institutiei, Ioan Merca.

Temele abordate in cadrul conferintei sunt „platile finale aferente Campaniei de cerere unica 2015 si campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2016”.

Conform celui mai recent comunicat APIA, Agentia a efectuat plati, din data de 08.04.2016 si pana in 22.04.2016, pentru schemele din sectorul vegetal, in suma totala de 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un numar de 686.337 beneficiari, din care Ajutoarele Nationale Tranzitorii in sectorul vegetal (ANT 1) reprezinta 270.683.527,54 lei (61,27 milioane euro).

Cu toate acestea, liderul LAPAR, Laurentiu Baciu, sustine ca APIA a virat doar 20% din subventii, doar pentru fermierii mici.

„Zilnic, suntem prostiti ca ni s-au dat niste bani sau ca urmeaza sa-i primim. Lucru neadevarat. Ceea ce s-a dat a fost dat la fermierii foarte mici, care sunt multi. Ne-au aratat cei de la APIA niste procente, de 70%. In realitate insa nu s-au distribuit decat aproape 20% din bani. Eu, personal, am cerut in scris demisia intregii conduceri APIA, deoarece pur si simplu nu poti sa-ti bati joc de afacerile a 1 milion de oameni. Am fost cat de ingaduitori am putut sa fim, dar nu se mai poate. Eu nu pot sa ingras pamantul cu procente, avem nevoie de bani”, a declarat telefonic, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu.

Mesajele de nemultumire ale fermierilor curg pe retelele de socializare. O mare parte dintre acestia isi doresc demisia celor vinanovati de plata intarziata si greoaie a subventiilor, insa unii atrag atentia asupra problemelor structurale de sistem.

„Oricate conduceri ati schimba din pacate ramane intacta tocmai structura. E ca si cum l-ai pune pe cel mai bun pilot sa conduca o masina care are motorul gripat. In vreo 10 ani de politica manageriala ok s-ar putea sa se simta ceva”, este un mesaj al unui fermier pe retelele de socializare.

„Un dezastru pentru fermieri. Daca APIA nu este de vina sa spuna cine este de vina. Demisia conducerii APIA”, este un alt mesaj al unui fermier din Teleorman.

„ANAF ne va bloca conturile ca nu am platit taxele catre stat. De unde fratilor daca nu ne dati banii cuveniti, ne amanati de cateva luni bune?”, scrie un alt agricultor.

Ramane de vazut cum va reusi APIA si inclusiv Ministerul Agriculturii sa gestioneze acesta criza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE