conferinta

APIA anunta stadiul platilor pentru subventii

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Nicolae Horumba, organizeaza astazi, 22 august, incepand cu ora 12.00, o conferinta de presa privind stadiul platilor finale pentru subventiile aferente Campaniei 2015.

Saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca fermierii care nu au intampinat probleme la control si nu au erori in cadrul cererilor unice vor primi in totalitate subventiile pana pe data de 24 august 2016.

Multi fermieri, in special din sectorul zootehnic, raman in continuare nemultumiti in ceea ce priveste stadiul platii subventiilor. Mai multi crescatori de animale au intrat saptamana trecuta in greva foamei, in fata Guvernului, spunand ca nu vor renunta la aceasta forma severa de protest pana cand APIA nu va plati cel putin 95% din subventiile crescatorilor.

APIA informeaza in cadrul unui comunicat ca pana la data de 18.08.2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plata aferente Campaniei 2015 au fost emise ordine de plata pentru 96,63% din cereri, reprezentand un numar de 912.296 (pentru cel putin o schema de plata). In ceea ce priveste diferenta ramasa la aceasta data, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numarul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata.

In ceea ce priveste diferenta ramasa la aceasta data, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numarul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata, se mai noteaza in comunicatul APIA.

„Facem precizarea ca din cele 15.572 cereri unice de plata pentru care nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata, 6.891 sunt cereri ale fermierilor care, conform termenelor asumate de APIA de comun acord cu acestia, vor intra la plata pana la sfarsitul lunii august, astfel:

3.863 cereri sunt ale fermierilor selectati la controlul pe teren pentru sectorul zootehnic si incepand cu data de 24.08.2016 vor intra la plata;

3.028 cereri sunt ale fermierilor ale caror erori aparute in cadrul controalelor administrative necesita completarea sistemului cu noi formulare pentru rezolvarea erorilor sau noi clarificari ale codurilor de eroare, iar incepand cu data de 27.08.2016 vor intra la plata”, se noteaza in comunicatul APIA.

De asemenea, Agentia de Plati informeaza ca, pe parcursul controalelor administrative, functionarii APIA care administreaza cererile unice de plata trebuie sa notifice fermierii pentru clarificarea erorilor din cererile de plata. Astfel, la aceasta data, pentru cererile in care au fost solicitate plati pe sectorul zootehnic este necesara clarificarea unui numar de 10.049 erori cu 1.288 fermieri.

Read More »

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE