Achim Irimescu: Activitatile traditionale de pescuit ajuta la dezvoltarea comunitatilor locale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat marti, 25 octombrie 2016, la lucrarile Conferintei la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea Neagra. Evenimentul a fost organizat de Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (GFCM FAO) impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In introducere, ministrul a salutat scopul declarat al Conferintei de incurajare a unei abordari comune si deschise a colaborarii tuturor statelor riverane Marii Negre pentru promovarea unei exploatari rationale a resurselor marine vii, dezvoltarea sustenabila a acvaculturii, in conditiile mediului marin specific, astfel incat sa se asigure pastrarea ecosistemelor productive si sanatoase.

“Prin prezentarile expertilor au fost relevate aspecte de importanta imediata privind cunoasterea stadiului resurselor marine vii si ecosistemelor caracteristice din Marea Neagra, punandu-se in mod firesc accentul pe aspecte relevante: stadiul stocurilor celor mai importante specii din punct de vedere comercial, bazat pe avizul stiintific de specialitate. Tin sa subliniez faptul ca Romania, ca tara membra a U.E., a transpus in legislatia nationala masurile specifice derivate din aplicarea principiilor politicii comune in domeniul pescuitului printre care mentionam masurile tehnice privind dimensiunea minima de debarcare a exemplarelor capturate, intarirea capacitatilor si metodelor de control al pescuitului. Trebuie mentionat ca avem o coordonare deosebita cu serviciile Comisiei Europene in ceea ce priveste implementarea actiunilor de control atat la nivel national, cat si in apele comunitare la Marea Neagra, alaturi de Bulgaria”, a afirmat ministrul Irimescu.

In cuvantul sau, ministrul a prezentat importanta deosebita a aspectelor socio-economice ale pescuitului, urmarind in special cresterea valorii adaugate a produselor obtinute prin pescuit si prelucrarea acestora, valorificarea superioara in conditii care sa respecte standardele europene privind siguranta alimentelor. Ministrul a explicat ca activitatile traditionale de pescuit sunt de natura sa incurajeze dezvoltarea comunitatilor locale, care au rolul de a contribui la cresterea veniturilor pescarilor, prin diversificarea activitatilor legate de pescuit si angajarea fortei de munca existenta in aceste comunitati. Romania este interesata de consolidarea flotei nationale de pescuit, care este caracterizata prin preponderenta navelor de mici dimensiuni cu activitate de pescuit costier, utilizand tehnici mai prietenoase cu mediul, comparativ cu pescuitul de tip industrial practicat de navele de mari dimensiuni.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a amintit si despre provocarile de mediu care ridica aspecte specifice pentru managementul pescariilor. Pastrarea biodiversitatii habitatului marin este una din preocuparile constante ale deciziilor pe care Romania le ia prin masurile adoptate referitoare la pescuit.

“Trebuie sa acceleram, la nivelul tuturor statelor riverane, adoptarea acelor masuri care sunt menite sa diminueze, pana la eliminarea totala, capturile accidentale de specii vulnerabile sau aflate in pericol (atat a speciilor de pesti, cat si a mamiferelor acvatice, reptilelor si pasarilor).
In acest context, trebuie subliniat ca este absolut necesar ca acei cercetatori implicati in activitati specifice sa poata beneficia de masurile care sa le permita intensificarea schimburilor de date. E foarte importanta participarea la expeditii de cercetare marina realizate in comun, in toate apele de sub jurisdictia nationala a statelor riverane, in care se dezvolta speciile care sunt supuse exploatarii comune. Aceasta chestiune este vazuta de Romania ca o necesitate obiectiva pentru evaluarea cat mai corecta a evolutiei stocurilor si astfel, autoritatile nationale sa poata initia un proces comun de adaptare a masurilor necesare unei gestionari durabile a resurselor de pescuit din Marea Neagra”, a mai adaugat ministrul.

In cadrul lucrarilor Conferintei, luarile de pozitii ale participantilor au vizat clarificarea aspectelor privind pescuitul in sensul de a contribui la dezvoltarea acvaculturii in regiune, la extinderea cooperarii regionale pentru protectia mediului marin si cresterea economica a tarilor riverane Marii Negre, precum si a diminuarii pescuitului ilegal.

La finalul Conferintei a fost semnata de catre toti reprezentantii la nivel inalt ”Declaratia pentru intensificarea cooperarii privind pescuitul si acvacultura in regiunea Marii Neagre”.

La Conferinta au participat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristina Pasca Palmer, Dessislava Taneva, Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Bulgaria, Jiansian Jia, director adjunct in cadrul departamentului de pescuit si agricultura al FAO, precum si vice-ministri din Albania, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova, Ukraina, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, ai FAO – GFCM, precum si membri ai organizatiilor si asociatiilor internationale in domeniul cooperarii economice si a pescuitului maritim in zona Marii Negre si acvaculturii – BSEC, ACCOBAMS, EUROFISH.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE