ANSVSA: Bovinele din Romania, in risc major de infectare cu dermatoza nodulara contagioasa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Incepand cu data de 14 aprilie 2016, in Bulgaria au fost confirmate noua cazuri de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease), boala pentru care Romania a fost indemna pana in prezent, dar la care tara noastra este expusa cu risc imediat, foarte crescut, avand in vedere modul de evolutie al bolii in tara vecina, informeaza un comunicat al ANSVSA.

Boala afecteaza bovinele (bovine si bubaline) de toate varstele si produce pierderi economice deosebit de ridicate, atat cu activitatile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cat si prin faptul ca atrage dupa sine restrictii severe asupra circulatiei speciilor afectate atat pentru comertul intracomunitar, cat si pentru exportul de bovine.

Conform Codului Animalelor Terestre al OIE, o tara infectata si care desfasoara activitati de eradicare isi poate recapata statutul de „liber de boala” dupa trei ani de la confirmarea si eradicarea ultimului focar, ceea ce ar insemna pierderi economice foarte importante pentru operatorii economici crescatori de bovine.

Desi exista vaccinuri pentru aceasta boala, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeana, iar optiunea vaccinarii nu este una fezabila pentru Romania in momentul de fata, avand in vedere ca vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar tara care il utilizeaza se considera, din punctul de vedere al statusului de sanatate, o tara infectata.

Fata de acest risc imediat, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat masura informarii, instruirii si pregatirii autoritatilor veterinare judetene referitor la evolutia bolii, la necesitatea informarii si constientizarii fermierilor crescatori de bovine si pentru interventia in cazul focarelor de boala.

Masurile care se aplica in suspiciunile si confirmarile de boala sunt cele prevazute in Directiva Consiliului 92/119/CEE care introduce masuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor si masuri specifice referitoare la boala veziculoasa a porcului, transpusa in legislatia nationala prin Ordinul ANSVSA 133/2006.

In conformitate cu prevederile actului normativ sus-mentionat, ANSVSA a elaborat si facut cunoscut autoritatilor veterinare judetene si publicului, la adresa de web: http://www.ansvsa.ro/?pag=843 un Plan de Contingenta si un Manual Operational pentru dermatoza nodulara virala a bovinelor (Lumpy Skin Disease).

ANSVSA desfasoara, in continuare, activitatii destinate pregatirii actiunilor de interventie pentru controlul tarii, in cazul in care boala va trece granitele Bulgariei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE