Ce modificari va face Comisia Europeana privind plata pe inverzire

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana pregateste un pachet de masuri prin care sa simplifice modul in care se aloca platile pentru inverzire. Un raport in acest sens a fost prezentat recent de catre oficialii europeni, potrivit unui comunicat al CE.

„Ecologizarea, conceptul de plata introdus in cadrul Politicii Agricole Comune in 2013, are potentialul de a oferi beneficii de mediu pentru o mare parte din terenurile agricole europene, inclusiv pentru zonele care nu se regasesc in cadrul masurilor de dezvoltare rurala”, mentioneaza Comisia Europeana.

„Analiza implementarii acestor scheme de plati arata ca ecologizarea (greening) functioneaza, insa poate fi imbunatatita si mai mult. Raportul Comisiei Europene ne arata o nevoie de simplificare a normelor. In acest sens, am solicitat echipei mele sa prezinte o serie de propuneri in vederea simplificarii, care ar putea fi luate in cel mai scurt timp, chiar de anul viitor”, a declarat Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan.

Raportul CE precizeaza de asemenea ca in cadrul unei suprafete agricole de 72% din Uniunea Europeana se implementeaza cel putin o schema de inverzire (diversificarea culturilor, mentinerea pasunilor permanente).

La nivelul Uniunii Europene, 75% din totalul terenurilor arabile sunt eligibile in privinta cerintei de diversificare a culturilor.

De asemenea, aproape 70% din totalul terenurilor arabile din UE fac obiectul zonelor de interes ecologic, cu 14% din terenurile arabile declarate deja ca fiind zone de interes ecologic. Cifrele arata ca majoritatea fermierilor au ales sa isi indeplineasca obligatiile de inverzire prin declararea zonelor de interes ecologice productive (culturi care fixeaza azotul, culturi secundare), utilizant mai putin elementele de peisaj.

Raportul evidentiaza ca statele membre care au impementat masuri de agromediu nu considera ca exista un impact negativ asupra pietei comune. Cu toate acestea, exista unele cazuri in care fermierii se confrunta cu reguli diferite: de exemplu utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor in cadrul unor zone de interes ecologic productive.

Comisia Europeana precizeaza in cadrul comunicatului ca in ceea ce priveste impactul masurilor de inverzire asupra productiilor acest lucru nu a generat decat un efect limitat in primul an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE