Agrostar solicta reducerea TVA la samanta de cartof la 9%: nu incurajam deloc utilizarea materialului certificat produs in tara

Facebook
Twitter

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, afiliati federatiei Agrostar, solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%. De asemenea, solicitam renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de samanta/ha.

„Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus „samanta”. Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu, potrivit unui comunicat de presa.

Agrostar solicita adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. „Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor”, se mai noteaza in comunicatul federatiei.

De asemenea, o alta problema subliniata de Agrostar este aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare. Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie. Agrostar propune scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi.

Totodata, legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata. Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vanzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000).

„Tinand cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, consideram aceasta abordare profund incorecta si deloc practica. Acest lucru nu se intampla la marii comercianti tip cash&carry unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client, exceptie de la regula prevazuta expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul”, se mai arata in comunicatul Agrostar.

Documentele cerute de APIA pentru samanta certificata la cartof

Pentru cultura de samanta de cartof, fermierul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata in conformitate cu Legea nr. 266/2002 si cu O.M.A.D.R. nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta.

Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor sunt factura fiscala de achizitie a semintei de cartof, pentru cantitatea corespunzatoare suprafetei declarate, insotita de Autorizatia pentru producerea cartofului de samanta, vizata pentru anul curent de cerere, si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea „samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea „Necesar propriu” si „Interzisa comercializarea” sau Documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate. Acestea se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata, impreuna cu declaratia de multiplicare.

Suprafetele cultivate in Romania pentru samanta de cartof au scazut dramatic in ultimii 15 ani, tara noastra asigurandu-si in prezent doar 40% din necesarul de consum. Astfel, daca in anul 1999 se cultivau peste 6.400 de hectare pentru samanta de cartof, acum suprafetele au scazut, in 2013 de exemplu, la circa 305 hectare. Acest fenomen a fost cauzat de costurile mari de productie, care ajung la circa 2,75 lei/kg pentru materialul clonal si la 1,53 lei pentru clasa A certificata.

Astfel, pentru a reduce declinul suprafetelor cultivate cu cartof de samanta, MADR va acorda in acest an un sprijin cuplat de 970 de euro/ha. Suma ar urma sa creasca progresiv pana in 2020, atunci cand sprijinul cuplat platiti fermierilor ar trebui sa fie de 1.005 euro/ha.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE