subventii 2016

Din 2016, subventiile APIA se vor acorda doar pentru samanta certificata. Ce documente doveditoare se iau in considerare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a beneficia de sprijin cuplat si in anul de cerere 2016, fermierii vor trebui sa faca dovada ca au infiintat culturile agricole doar cu samanta certificata. In lipsa unui document justificator in acest sens, agricultorii risca sa piarda sprijinul cuplat pentru respectiva cultura.

„Documentele doveditoare privind achizitia si certificarea semintelor sau loturilor semincere in scopul acordarii sprjinului cuplat in sectorul vegetal vor fi solicitate fermierilor activi incepand din campania anului 2016 de primire a cererilor unice de plata, conform prevederilor legale in vigoare”, precizeaza, pentru StiriAgricole.ro, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Mihai Putintei.

In majoritatea cazurilor, fermierii pot face dovada ca utilizeaza samanta certificata prin factura fiscala de la achizitie, precum si prin documentul de certificare a lotului de samanta, conform datelor APIA, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.

„Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor sunt factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea – samanta admisa pentru insamantare, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau Documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate. Documentele care atesta calitatea semintelor certificate autohtone se vizeaza in prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si materialului saditor de pe raza teritoriala in care fermierul isi desfasoara activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semintelor si materialului saditor, se arata in raspunsul APIA.

Culturile care necesita samanta certificata din 2016

Incepand cu 2016, samanta certificata trebuie utilizata pentru culturile de soia, lucerna, fasole boabe pentru industrializare, canepa pentru ulei si fibre, orez, cartof, sfecla la zahar, tomate destinate industrializarii, castravetilor destinati industrializarii, legumelor cultivate in sera (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata sau destinati industrializarii, ardei si varza pentru consum in stare proaspata) si legume cultivate in solarii (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata, castraveti destinati industrializarii, ardei,varza, vinete pentru consum in stare proaspata).

Documentele cerute de APIA pentru samanta de soia

subventii apia 2016

Pentru cultura de soia, infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata oficial din urmatoarele categorii: prebaza, baza, certificata in conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata, O.M.A.D.R. nr. 150/2010 privind comercializarea semintelor de plante oleaginoase si pentru fibre si O.M.A.D.R. nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania.

Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor de soia, incepand cu anul de cerere 2016, conform art. 42, alin. (3), lit e) al O.M.A.D.R. Nr. 619/2015, sunt factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.

Documentele cerute de APIA pentru lucerna

subventii 2016

Pentru cultura de lucerna, infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu O.M.A.D.R. nr. 155/2010 privind producerea in vederea comercializarii si comercializarea semintelor de plante furajere si cu O.M.A.D.R. nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania si prezinta factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.

Documentele cerute de APIA pentru samanta certificata la cultura de mazare si fasole boabe pentru industrializare

subventii 2016

Sprijinul cuplat pentru cultura de mazare boabe pentru industrializare si cultura de fasole boabe pentru industrializare se acorda incepand cu anul de cerere 2016, fermierilor activi care fac dovada ca utilizeaza samanta certificata insotita de documentul oficial de calitate a semintei, in conformitatea cu Legea nr. 266/2002 si cu O.M.A.D.R. nr. 1.366/2005 si prezinta factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.

Documentele cerute de APIA pentru samanta certificata la canepa de ulei si fibra

subventii 2016 canepa

Pentru cultura de canepa pentru ulei si fibra infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002 si cu O.M.A.D.R. nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania si prezinta factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.

Documentele cerute de APIA pentru samanta certificata la orez

subventii 2016 orez

Pentru cultura de orez infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002.

Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor sunt: factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.

Documentele cerute de APIA pentru samanta certificata la cartof

subventii 2016

Pentru cultura de samanta de cartof, fermierul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata in conformitate cu Legea nr. 266/2002 si cu O.M.A.D.R. nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta.

Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor sunt factura fiscala de achizitie a semintei de cartof, pentru cantitatea corespunzatoare suprafetei declarate, insotita de Autorizatia pentru producerea cartofului de samanta, vizata pentru anul curent de cerere, si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau Documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate. Acestea se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata, impreuna cu declaratia de multiplicare.

Documentele cerute de APIA pentru samanta certificata la cultura de sfecla de zahar

subentii apia sfecla-de-zahar

Pentru cultura de sfecla de zahar, infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata in conformitate cu: Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata.

Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor de sfecla de zahar sunt Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate sau adeverinta eliberata de fabrica de zahar cu care fermierul a incheiat contractul de producere a sfeclei de zahar.

Documentele cerute de APIA pentru samanta certificata la legume

legumicultura tomate subventii

Pentru cultura de tomate destinate industrializarii, castraveti destinati industrializarii, legume cultivate in sera (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata sau destinati industrializarii, ardei si varza pentru consum in stare proaspata) si legume cultivate in solare (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata, castraveti destinati industrializarii, ardei – varza – vinete pentru consum in stare proaspata), infiintate incepand cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata oficial, precum si categorie standard, in conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu O.M.A.D.R. 1.269/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea, controlul calitatii si/sau comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele, cu modificarile si completarile ulterioare si cu O.M.A.D.R. nr. 1.366/2005.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE