Subventii 2016: Documentele prin care puteti face dovada ca utilizati samanta certificata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Incepand din acest an, fermierii care solicita la APIA subventii trebuie sa faca dovada ca au infiintat culturile agricole doar cu samanta certificata. Cei care nu reusesc sa prezinte un document justificator in acest sens, risca sa piarda sprijinul cuplat pentru respectiva cultura.

In majoritatea cazurilor, fermierii pot face dovada ca utilizeaza samanta certificata prin factura fiscala de la achizitie, precum si prin documentul de certificare a lotului de samanta, conform datelor APIA, oferite la solicitarea StiriAgricole.ro.

„Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor sunt factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea – samanta admisa pentru insamantare, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea” sau Documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate. Documentele care atesta calitatea semintelor certificate autohtone se vizeaza in prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si materialului saditor de pe raza teritoriala in care fermierul isi desfasoara activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semintelor si materialului saditor, se arata in raspunsul APIA.

1. Soia

Pentru cultura de soia, infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata oficial din urmatoarele categorii: prebaza, baza, certificata in conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata, O.M.A.D.R. nr. 150/2010 privind comercializarea semintelor de plante oleaginoase si pentru fibre si O.M.A.D.R. nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania. Cititi mai multe detalii aici!

2. Lucerna

Pentru cultura de lucerna, infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu O.M.A.D.R. nr. 155/2010 privind producerea in vederea comercializarii si comercializarea semintelor de plante furajere si cu O.M.A.D.R. nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania si prezinta factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”. Cititi mai multe detalii aici!

3. Mazare si fasole boabe pentru industrializare

Sprijinul cuplat pentru cultura de mazare boabe pentru industrializare si cultura de fasole boabe pentru industrializare se acorda incepand cu anul de cerere 2016, fermierilor activi care fac dovada ca utilizeaza samanta certificata insotita de documentul oficial de calitate a semintei, in conformitatea cu Legea nr. 266/2002 si cu O.M.A.D.R. nr. 1.366/2005 si prezinta factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”. Cititi mai multe detalii aici!

4. Canepa de ulei si fibra

Pentru cultura de canepa pentru ulei si fibra infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002 si cu O.M.A.D.R. nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania si prezinta factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”. Cititi mai multe detalii aici!

5. Orez

Pentru cultura de orez infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata, in conformitate cu Legea nr. 266/2002. Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor sunt: factura fiscala de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”. Cititi mai multe detalii aici!

6. Cartof

Pentru cultura de samanta de cartof, fermierul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata in conformitate cu Legea nr. 266/2002 si cu O.M.A.D.R. nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta. Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor sunt factura fiscala de achizitie a semintei de cartof, pentru cantitatea corespunzatoare suprafetei declarate, insotita de Autorizatia pentru producerea cartofului de samanta, vizata pentru anul curent de cerere, si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”. Cititi mai multe detalii aici!

7. Sfecla de zahar

Pentru cultura de sfecla de zahar, infiintata incepand cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata in conformitate cu: Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si testarea si inregistrarea soiurilor de plante, republicata. Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor de sfecla de zahar sunt Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea “samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea “Necesar propriu” si “Interzisa comercializarea”. Cititi mai multe detalii aici!

8 Legume

Pentru cultura de tomate destinate industrializarii, castraveti destinati industrializarii, legume cultivate in sera (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata sau destinati industrializarii, ardei si varza pentru consum in stare proaspata) si legume cultivate in solare (tomate si castraveti pentru consum in stare proaspata, castraveti destinati industrializarii, ardei – varza – vinete pentru consum in stare proaspata), infiintate incepand cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata oficial. Cititi mai multe detalii aici!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE