Peste 100.000 de fermieri cu cereri de plata blocate. Ce explicatii are APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cei mai multi fermieri care nu si-au primit pana in acest moment subventiile aferente Campaniei 2015 sunt fie cei aflati in cadrul esantionului de control, fie au o serie de neconformitati sau cereri de plata invalidate, urmand sa fie contactati de APIA pentru a remedia fiecare caz in parte. Cu toate acestea, conducerea Agentia de Plati a recunoscut ca exista si o serie de probleme tehnice din cauza carora fluxul de plata se realizeaza cu dificultate.

“Pana in data de 27 aprilie, aveam transferati in contabilitate un numar de 725.252 de fermieri, cu o suma autorizata la plata de 337 de milioane de euro. (…) Pentru ca au existat multe discutii in presa in care se spunea ca fermierii nu au banii in cont. Din totalul de 943.000 de cereri depuse in 2015, 57.000 cereri depuse pe zootehnie, 886.000 cereri pe vegetal. Din acestea 729.466 sunt autorizate la plata. Spuneam anterior 725.252, diferenta reprezentand acele cereri invalide, incomplete. In curs de autorizare 12.763 de cereri, 35.853 fermieri cu cereri care urmeaza sa fie platite, 108.725 fermieri cu cereri blocate la plata din diverse motive. Exista neconformitati, nu putem face greseli. Probabil acestia sunt cei care spun ca nu au primit banii. Zilnic, deblocam din acesti fermieri si ii trecem pe fluxul normal, astfel incat sa putem face toate platile”, a declarat Ioan Merca, directorul APIA.

Oficialii Agentiei de Plati spun ca plata subventiilor se realizeaza mai greoi si din cauza verificarilor amanuntite pe care inspectorii APIA trebuie sa le faca in special pentru fermierii cu suprafete mari.

“In legatura cu fermierii care spun nu si-au primit banii, va pot spune urmatoarele. Acestia sunt, intr-o buna masura, circa 56.000 de fermieri, cei care au fost selectati la controalele pe teren. Dintre acestia, pentru cei care nu mai existe impedimente, putem sa-i deblocam la plata chiar astazi. Sunt circa 9.000 de fermieri. In ceea ce priveste controalele pe teren, sunt mai multe situatii pentru fermieri. Controale la fata locului sau prin teledetectie. Pentru cei mai multi dintre ei, intalnirile de clarificare s-au terminat, si acum sunt in curs de introducere in sistem, acolo unde este cazul a rapoartelor de clarificare. In cateva zile si acest lucru se va finaliza si vor intra si ei la plata.

In legatura cu fermierii care afirma ca si-au primit doar o parte din banii cuveniti, Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA, declara ca o buna parte dintre acestia au “uitat” ca au beneficiat de avans.

“Primim si noi suficiente plangeri la APIA. In cele mai multe cazuri, fermierii care spun ca nu au primit banii nu au fost atenti ca au mai fost platiti si in avans. Vobim de 602.000 de fermieri care au avut avans. Unii dintre ei au uitat si sunt surprinsi de sumele mici pe care le primesc. Altii spun ca au primit sumele fragmentate. Pot sa va spun ca noi platim din 2 fonduri, din FEGA si fondul national. Plata din FEGA se face imediat, a doua zi, dupa ce lista a fost transferata in contabilitate. Plata din bugetul national poate intarzia 2-3 fonduri, deoarece este nevoie de o aprobare de la MADR pentru a alimenta conturile APIA. Dintre cei autorizati la plata, mai sunt niste fermieri pentru care au fost facute ordinele de plata, au fost transmise la banci, insa au venit inapoi refuzuri de plata din cauza conturilor invalide. Cei in aceasta situatie se pot adresa APIA, pentru a valida noul cont bancar”, a mai declarat Horumba.

“Probleme mai avem de depasit. Facem eforturi. Vorbim de probleme tehnice, care tin de administrarea cererilor unice de plata. Unele dintre ele tin de intalniri cu fermierii, pentru anumite clarificari. Va asiguram ca noi lucram si facem tot posibilul ca toti fermierii sa ajunga la plata in termenul cel mai scurt”, a mai spus directorul general adjunct al APIA.

APIA a anuntat joi, 28 aprilie, ca pana la aceasta data a autorizat pentru Campania 2015 si a trimis spre plata suma totala de 337,3 milioane de euro, pentru un numar de 725.252 de fermieri.

Aceasta suma cuprinde:

  • platile aferente SAPS, in valoare de 147,12 milioane de euro, pentru o suprafata de circa 5 milioane de hectare.
  • schema de plata pentru micii fermieri, 68 de milioane de euro.
  • plata redistributiva, 49 de milioane de euro.
  • plata pentru tinerii fermieri, 3,55 milioane de euro
  • plata pentru schema de ANT pentru culturile in teren arabil, 69 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE