septembrie 29, 2022

Ministrul Fondurilor Europene: Bani exista, avem insa o lipsa de proiecte si mecanisme de finantare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania ar trebui sa-si imbunatateasca mecanismele de finantare, pentru a putea fi capabila sa atraga cat mai multe fonduri europene, in contextul in care tara noastra are numeroase fonduri alocate, dar nefolosite, a declarat, in cadrul unei conferinte, Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene.

„Nu exista lipsa de bani, exista o lipsa de proiecte si mecanisme de finantare. Sunt numeroase institutii financiare internationale care pot da Romaniei sume de 2-3 miliarde de euro anual. Exista numeroase imprumuturi mari date Romaniei, insa nefolosite. Problema pe care o avem e insa legate de mecanismele de finantare si de proiecte. Trebuie sa ne concentram pe aceste mecanisme, pentru a ajuta antreprenorii si pentru a avea proiecte de investitii cat mai bune”, a declarat Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene, in cadrul conferintei „Fondurile Europene si Ajutoarele de stat 2014-2020”, organizata de Business Mark.

De asemenea, oficialul a mai precizat ca isi doreste realizarea unor fonduri regionale, pentru a putea sprijini mai bine dezvoltarea locala.

„Este important sa cream fonduri regionale. Avem nevoie de a dezvolta judetele si din acest punct de vedere dezvoltarea locala ne poate ajuta sa reducem discrepantele economice dintre judete si regiuni”, a mai spus Aura Raducu.

Intrebata ce urmeaza sa se intample cu proiectele publice nefinalizate, din perioada de programare anterioara, ministrul Fondurilor Europene a declarat ca se analizeaza fiecare dosar in parte, incercandu-se o finantare de la Trezorerie.

„Exista doua categorii de proiecte nefinalizate in programarea anterioara. Avem pe de-o parte proiecte pe care am putut sa le fazam si sa le finantam din perioada noua. Pe de alta parte, avem o serie de proiecte neterminate, in general mici, care nu prea si-au mai gasit locul in structura noilor programe. In general, acestea urmau sa fie finantate de la bugetul local. Suma insa era destul de mare, de peste 500 de milioane de euro. S-au facut niste analize si s-a gasit o solutie pentru proiectele mai mici de 5 milioane de euro. Acestea urmeaza sa fie continuate pe baza unor imprumuturi de la Trezorerie. Pentru proiectele mai mari, se incearca gasirea unei solutii similare. As vrea sa atentionez toti beneficiari de astfel de proiecte sa faca tot efortul pentru a le termina”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a participat vineri in cadrul conferintei „Fondurile Europene si Ajutoarele de stat 2014-2020”, organizata de Business Mark.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE