PNDR: Cate proiecte cu finantare europeana au depus in acest an fermierii romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani au depus pana la acest moment un numar mic de proiecte cu fonduri europene, prin PNDR, in cadrul celor trei masuri importante de finantare lansate la 28 aprilie 2016.

Astfel, dupa o luna de la debutul sesiunii, agricultorii romani au depus cele mai multe proiecte, mai exact 27 la numar, pe submasura 6.1 – „Sprijin pentru Instalarea Tinerilor fermieri”, potrivit datelor furnizate de AFIR, la solicitarea StiriAgricole.ro. Pe de alta parte, un singur proiect a fost depus pana acum pe submasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

„Pentru submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole, in sesiunea din 2016 au fost depuse, pana in prezent, un numar de 10 proiecte in valoare de 4,1 milioane euro. Toate proiectele au ca obiectiv investitiile in ferme vegetale. Trei dintre aceste proiecte au fost depuse in judetul Teleorman, doua in Iasi, cate un proiect solicitand finantare in judetele Satu-Mare, Vaslui, Braila, Calarasi, Tulcea”, se arata in raspunsul AFIR.

Anul trecut, fermierii romani au depus in cadrul submasurii 4.1 – Investitii in exploatatii agricole un numar de 673 de cereri de finantare conforme, in valoare de 269,1 milioane euro. Dintre acestea, 242 proiecte, cu o valoare de 65,5 milioane euro, au fost deja contractate.

Pentru 2016, submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole dispune de o alocare totala de 270 de milioane de euro, sumele fiind distribuite astfel: sector ferma de familie (10.000.000 euro), sector vegetal (140.000.000 euro), sector zona montana (40.000.000 euro) si sector Zootehnic (80.000.000 euro).

In ceea ce priveste submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri au fost depuse pana la acest moment 27 de proiecte cu finantare europeana, suma nerambursabila solicitata fiind de 1,1 milioane euro.

„In cadrul Submasurii 6.1 – Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri au fost depuse pana in prezent 27 de proiecte, insumand o solicitare de fonduri europene nerambursabile de 1,1 milioane euro. Douasprezece dintre acestea au fost depuse in judetul Dambovita, 3 in Timisoara si cate doua proiecte in judetele Caras-Severin, Covasna, Dolj si Giurgiu. Cate un proiect a fost depus in judetele Arad, Constanta, Iasi si Satu-Mare. Pentru zona montana a fost depus un singur proiect, in judetul Covansa”, se noteaza in raspunsul AFIR.

Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri dispune in acest an de o alocare financiara de 160 de milioane de euro, suma fiind distribuita astfel: sector zona montana (33.000.000 euro) si sector zona normala (128.000.000 euro).

O alta masura de investitii cu fonduri europene deschisa la data de 28 aprilie 2016 a fost si Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Pana in acest moment, doar un singur proiect a fost depus in cadrul acestei masuri de finantare.

„Un singur proiect a fost depus in 2016, pana acum, pentru finantare prin Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Proiectul a fost depus in judetul Iasi. Numarul total al cererilor depuse pentru aceasta Submasura, incepand din 2015, este de 1.254, in valoare de 18,7 milioane euro.

Depunerea continua a proiectelor in cadrul sesiunii anuale aferente unei masuri/ submasuri/ componente (alocare distincta) se opreste inainte de termenul limita, atunci cand valoarea publica totala a proiectelor depuse avand un punctaj estimat (autoevaluare/ prescoring) mai mare sau egal decat pragul de calitate aferent lunii respective, excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase ajunge la 120% din nivelul alocarii sesiunii anuale a masurii/ sub-masurii/ componentei (alocare distincta). In cazul in care alocarea unei submasuri nu este atinsa de valoarea proiectelor depuse, solicitantii pot solicita fonduri europene pana la data de 31 octombrie 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE