Dornic sa acceseze fonduri europene pentru sprijinirea raselor de suine in pericol de abandon, fermierul Attila Fecso, din judetul Harghita, a trecut repede de la extaz la agonie. Dupa ce si-a pus la punct intreaga documentatie, acesta a aflat cu surprindere ca una dintre conditiile de eligibilitate este sa aiba inclusiv pasune pentru porci! „E o bataie mare de joc”, spune cu mahnire crescatorul.
Mai exact, fermierul Attila Fecso, in varsta de 43 de ani, detine o ferma cu 100 de suine din rasa Mangalita si Bazna la Ocna de Sus, in judetul Harghita. Anul acesta a dorit sa-si depuna dosarul pentru a accesa Masura 10, pachetul 8, din PNDR, prin intermediul careia se pot oferi fonduri europene pentru rasele de suine autohtone aflate in pericol de abandon. Sprijinul in acest caz este de circa 88 de euro/an/cap de scroafa care a fatat macar o data.
Conditiile de accesare a acestei masuri presupun ca animalele sa fie inregistrate la o Asociatia de Crescatori si sa aiba Certificat de Origine, ambele criterii fiind indeplinite de fermer. Pe langa aceste lucruri, Attila Fecso a aflat ca trebuie sa detina , in caz optim, 0,5 hectare de pasune pe cap de scroafa. La un calcul simplu, pentru 100 de capete, fermierul ar trebui sa aiba 50 de hectare de pasune „non-productiva”.
„Am 100 de capete de porci Mangalita, inregistrate la Asociatia Crescatorilor de Mangalita si Bazna din Turda, tot efectivul matur avand Certificate de Origine si sunt inregistrati la ANARZ. Am incercat sa depunem dosarul pentru a primi subventia din Masura 10, Pachetul 8, insa trebuie sa detin 0,5 Ha pasune pe cap de scroafa. Totodata, avand in vedere cerintele Asociatiei si a ANZ, trebuie sa avem completate la zi Registrele de Monta si Fatare, precum si Registrul Genealogic. In aceste conditii este imposibil sa corespundem cerintelor APIA si ANZ, pentru ca la 100 de capete, trebuie sa detinem 50 hectare pasune, si trebuie sa completam registrele pentru ANZ. Porcii nu sunt numai ierbivori, le trebuie si cereale, si nu ii putem pune in aceeasi categorie cu oile, caprele, vacile”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Attila Fecso.
In cadrul regulamentelor oficiale APIA se noteaza ca una dintre conditiile de eligibilitate pentru accesarea sprijinului financiar este ca „beneficiarul sa asigure o densitate a septelului de cel mult 2 UVM/ha (incarcatura se calculeaza la intregul efectiv de animale din ferma si se raporteaza la suprafetele de pajisti permanente)”.
„Mi s-a spus ca aceasta este legea si ca nu mi se poate accepta dosarul. Eu i-am intrebat ce ne-am face daca as avea 50 de hectare in 10 loturi, i-as spune vierului stai aici sau du-te in tarcul celalalt. In aceste conditii, cum s-ar putea desfasura un control, cum gasesti o scroafa pe un teren de 50 hectare ca sa verifici crotalia. E o bataie de joc. In asemenea conditii poti face doar ingrasare, insa in niciun caz reproducere controlata”, mai spune crescatorul din Harghita.
Pentru multi crescatori de suine din Romania, perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare, in contextul in care pretul carnii autohtone scade de la o luna la alta, in special din cauza importurilor masive. Potrivit Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania, pretul de vanzare la poarta fermei era in luna februarie 2016 de 3,5 lei/kg, in timp ce pretul de productie al unui kilogram de carne de porc era la aceeasu data de 6,0 lei/kg.
Intr-un raspuns oferit StiriAgricole.ro, APIA precizeaza urmatoarele: „Conform PNDR 2014-2020 una din conditiile de eligibilitate ale pachetului 8 „Cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon” din Masura 10 „Agro-mediu si clima” precizeaza ca beneficiarii trebuie sa fie „utilizatorii unor suprafete agricole localizate pe teritoriul Romaniei, identificabile in IACS, pe care asigura o densitate a septelului de cel putin 0,3 UVM/ha (incarcatura se calculeaza la intregul efectiv de animale din ferma si se raporteaza la suprafetele de pajisti permanente)”.
De asemenea, APIA a mai precizat ca in ceea ce priveste controlul pe teren, acesta se efectueaza conform procedurii de control APIA care este implementata inca din anul 2008 pentru celelalte pachete ale caror cerinte specifice se refera la respectarea unor limite UVM la hectar.