Protest cu fanfara la Cotroceni. Fermierii au varsat lapte pe trotuar si au cerut plata urgenta a subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproximativ 150 de fermieri au protestat, marti, in fata Palatului Cotroceni, principalele lor nemultumiri fiind legate de plata intarziata a subventiilor din zootehnie, precum si de tergiversarea negocierii Contractului colectiv de munca din sectorul agricol.

Actiunea de protest a fost organizata de Federatia Agrostar si de Blocul National Sindical.

„Am iesit in strada sindicatele din agricultura afiliate Federatiei Agrostar. Avem un set de 7 revendicari. In primul rand este vorba de urgentarea platii subventiilor, mai ales in sectorul zootehnic. Dupa aceea, solicitam o viziune si niste masuri concrete pentru sectorul laptelui. Pretul aici a scazut dramatic. De asemenea, exista niste probleme grave si in sectorul de cercetare, unde situatia este scapata de sub control. Circa 100 de Statiuni de Cercatre sunt un pragul colapsului. Apoi, solicitam realizarea modificarilor dorite de oieri la Legea vanatorii. Nu in ultimul rand, dorim negocierea Contractului colectiv de munca din domeniul agricol. Vrem sa tragem azi un semnal de alarma ca institutiile statului care se ocupa de dialogulul social nu isi fac treaba”, a declarat Nicolae Stefan, presedintele Federatiei Agrostar.

Cu toate acestea, la protest nu a lipsit fanfara, care i-a facut pe unii fermieri sa protesteze mai degraba cu zambetul de buze. La un moment dat, doi crescatori de vaci au varsat in semn de protest doua sticle de lapte pe trotuar.

„Atragem atentia guvernantilor ca asa nu se mai poate”, au strigat crescatorii de vaci revoltati.

protest fanfara fermieri

Presedintele Federatiei Agrostar a mai precizat ca in cazul in care autoritatile nu se vor ocupa de solicitarile producatorilor agricoli, Federatia Agrostar va organiza in luna iunie actiuni ample de strada, la care ar putea participa peste 10.000 de fermieri.

„Este prima data in istoria Romaniei cand drepturile fermierilor, adica subventiile, nu s-au acordat la timp. Acest lucru va avea implicatii majore asupra productiei din acest an. Eu estimez ca vom avea o scadere a productiei de 30-40 % din cauza intarzierilor subventiilor, asta pentru ca fermierii sunt decapitalizati”, a mai declarat Nicolae Stefan.

Unul dintre crescatorii de vaci care a ajuns la protestul organizat de Federatia Agrostar a fost si Mihai Cojocaru, din judetul Botosani, care detine 30 de vaci de lapte si carne. Acesta spune ca a ajuns la limita disperarii din cauza intarzierii platii subventiilor.

„S-a anuntat ca se vor da la 25 mai, insa nu am primit nimic. Acum nu stim cat mai trebuie sa asteptam. Am 14 vaci si vitei de carne, in total 30 de animale. Este foarte greu. Imi vand laptele cu preturi cuprinse intre 60 de bani si 1,10 lei litrul. Suntem la limita disperarii”, ne-a declarat Mihai Cojocaru, din judetul Botosani.

Prezent la actiunea de strada, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a declarat ca in prezent Ministerul Agriculturii s-a transformat strict intr-o agentie de plati, fiind lipsit de viziune si de optiuni strategice. „In opinia noastra Ministerul Agriculturii s-a transformat strict intr-o agentie de plati. Nu mai are clar legislatie, politici publice, lucruri care ar trebui asumate si rezolvate de Ministerul Agriculturii”, a declarat Dumitru Costin.

Totodata, reprezentantii Federatiei Agrostar atrag atentia si asupra unor probleme sectoriale precum impozitarea subventiei, irosirea unor cantitati de aproape 1,8 milioane de tone de cartofi anual, cat si necesitatea unui ajutor de minimis pentru apicultori.

Potrivit Federatiei Agrostar, in sectorul agricol din Romania lucreaza aproximativ 130.000 de salariati, circa 70% dintre acestia avand salariul minim pe economie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE