Irimescu: Cu actualul sistem de depunere PNDR riscam sa primim proiecte de 20 puncte in detrimentul celor de 90 puncte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sistemul actual de depunere a proiectelor cu fonduri europene PNDR, care se bazeaza pe praguri lunare de calitate (autoevaluare), poate favoriza solicitantii care au proiecte de 20 de puncte, in detrimentul celor care au 90 de puncte, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la un post de televiziune.

In acest context, multi fermieri s-au aratat dezamagiti de faptul ca la ora actuala nu isi mai pot depune proiecte cu finantare europeana in cadrul submasurii 4.1 – Investitii in exploatatii agricole – Sector vegetal, deoarece plafonul a fost depasit, valoarea proiectelor depuse la ora actuala fiind de peste 168 de milioane de euro.

„Nu vreau sa spun greaua mostenire, dar au fost niste decizii pripite. La discutiile pe care le-am avut la Bruxelles, s-a schimbat modul de depunere a proietelor. Anterior, se organizau sesiuni in care toti potentialii beneficiari veneau cu proiecte. Ulterior, cand se termina sesiunea, se trecea la evaluare, apoi contractare. In 2015, conducerea de atunci a MADR, a decis sa schimbe acest sistem unic in Europa, in felul urmator: in luna ianuarie vin cei care isi autoevalueaza proiectele la 100 de puncte, in februarie cei cu 90 de puncte si asa mai departe. Repet, autoevaluare, pana la 20 de puncte. Pe hartie pare interesant, insa Comisia Europeana a rejectat acest sistem si ne-a atras atentia ca mergem pe o cale nebatatorita si riscam sa avem mari probleme. Riscam sa primim proiecte de 20 de puncte in detrimentul celor de 90 de puncte. Daca eu imi evaluez proiectul de ce as spune ca e de 20 de puncte”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Seful MADR a precizat de asemenea ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de hectare lucrate cu ajutorul unui tractor, Polonia avand de 5 ori mai multe tractoare decat tara noastra. „Avem o nevoie disperata de utilaje”, a mai spus ministrul.

Pentru anul 2016, alocarea fondurilor pe submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole – Sector vegetal a fost de 140 de milioane de euro. Depunerea de proiecte in cadrul acestei masuri de finantare din PNDR a fost inchisa, deoarece valoarea totala a proiectelor depuse a ajuns la 168.117.668 euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE