PNDR: Cand se va deschide noua sesiune de depunere a proiectelor cu fonduri europene

Facebook
Twitter

Fermierii din toata tara asteapta startul noii sesiuni de depunere a proiectelor cu fonduri europene. Chiar daca ministrul Agriculturii a spus la inceputul anului ca principalele masuri de finantare din PNDR vor fi lansate in luna martie, pana in acest moment AFIR-ul nu a anuntat in mod oficial ca poate primi proiectele agricultorilor.

Debutul noii sesiuni de depunere ar trebui insa sa aiba loc dupa publicarea variantelor finale, simplificate, ale Ghidurilor Solicitantului, pentru fiecare masura in parte. Momentan, pe site-ul AFIR, fermierii au posibilitatea sa isi verifice conditiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor europene pe baza variantelor consultative ale Ghidurilor Solicitantului.

In urma unei solicitari adresate de redactia StiriAgricole.ro, AFIR precizeaza ca sesiunea de depunere a proiectelor va fi lansata in acest an cel mai tarziu la inceputul lunii aprilie.

„Daca se respecta varianta calendarului de lansare pe care s-a lucrat pana acum, spre sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie vor putea fi lansate sesiunile de primire a proiectelor pentru submasurile care au prezentat interes deosebit in sesiunea din 2015, intre care: submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si Submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole”, se arata in raspunsul AFIR.

Agentia informeaza de asemenea ca „toti cei interesati sa depuna proiecte de finantare vor putea consulta pe pagina oficiala de internet a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), www.afir.info, Ghidurile finale inainte de lansarea sesiunilor de depunere a proiectelor prin intermediul submasurilor din PNDR 2020”.

Ramane insa de vazut cat timp le va ramane fermierilor sa isi conceapa proiectele conform indicatiilor din variantele finale ale Ghidurilor.

Achim Irimescu: Proiectele se vor introduce manual in prima faza

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat la randul sau ca sesiunea de depunere va incepe la „sfarsitul lunii martie”, intarzierea fiind produsa de licitatia pentru contractarea softului de la AFIR.

„La sfarsitul lui martie vor incepe noi sesiuni de depunere. Din pacate softul de la AFIR nu este contractat, procedura de achizitie a durat. Se vor introduce manual in prima faza (proiectele – n.r.)”, a spus Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR1, pe data de 20 martie.

Calendarul final al sesiunilor de depunere urmeaza sa fie stabilit de catre Comitetul de Monitorizare pentru PNDR la nivelul MADR si al Autoritatii de Management pentru PNDR, autoritatea responsabila pentru stabilirea deschiderii sesiunilor de depunere si durata acestora, precum si de alocarile anuale pentru fiecare submasura de investitie in parte din cadrul PNDR 2014 – 2020.

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

In perioada 25 martie 2015 (cand a fost deschisa prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020) si pana la 18 decembrie 2015, AFIR a primit 7.697 de cereri de finantare. Valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de peste 1,55 miliarde de euro, potrivit AFIR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE