Autorizarea glifosatului va fi dezbatuta pe 6 iunie

Facebook
Twitter

Statele membre ale Uniunii Europene vor decide pe data de 6 iunie daca vor accepta sau nu reautorizarea erbicidului glifosat, informeaza EurActiv.com.

Una dintre optiuni care este luata in calcul vizeaza extinderea actualei autorizari a insecticidului pana la mijlocul anului viitor.

O parte din statele europene, printre care si Romania, va sustine la Bruxelles prelungirea autorizatiei pentru erbicidul glifosat pe o perioada de 15 ani. Cu toate acestea, Parlamentul European sustine o autorizare de 7 ani in loc de 15.

In Uniunea Europeana, substanta activa glifosat este autorizata pentru folosire in produse de protectie a plantelor inca din anul 2002. Aceste produse sunt utilizate pentru combaterea buruienilor si daunatorilor in culturile de cereale, plante oaleaginoase, livezi si vii.

O serie de studii stiintifice au calificat erbicidul glifosat drept unul periculos pentru sanatate. De exemplu, Centrul international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care are sediul in Lyon si functioneaza in cadrul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), a clasificat acest erbicid ca fiind „probabil cancerigen” (nivel 2A).

Cu toate acestea, reprezentantii care produc acest erbicid sustin ca studiul realizat de CIRC este eronat. Industria citeaza studiile BfR (institutul german de evaluare a riscurilor, insarcinat cu reevaluarea la nivel european a glifosatului, asa cum se face o data la zece ani, acest raport precizand ca erbicidul nu indica niciun risc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE