In ce tara din lume producatorii europeni exporta cu succes

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai mari piete de desfacere pentru producatorii europeni ramane China, exporturile de produse agroalimentare in aceasta tara majorandu-se in ultimele luni.

Valoarea exporturilor agroalimentare ale Uniunii Europene, catre tari terte, a fost in martie 2016 de circa 11,3 miliarde de euro, cu aproape un miliard mai mult decat in luna februarie, potrivit unui raport al CE.

Cifrele arata de asemenea o crestere importanta a exporturilor catre China, de circa 11,8% in martie 2016 fata de aceeasi luna din 2015. In ultimele 12 luni, exporturile catre China s-au majorat la 10,7 miliarde de dolari, cu 2,6 miliarde de euro mai mult decat in aceeasi perioada din 2015.

Aproape la egalitate se situeaza si exporturile din Statele Unite, acolo unde UE a exportat produse agroalimentare cu peste 2,5 miliarde de euro mai mult (+15%). De asemenea, exporturile s-au majorat si cu 0,9 miliarde de euro in Arabia Saudita, mai noteaza raportul CE.

Cele mai mari cresteri ale exporturile au fost consemnate la urmatoarele produse agroalimentare: carne de porc, seminte oleaginoase (in afara de soia), precum si preparatele alimentare si vinurile.

Pe de alta parte, valori mai reduse ale exporturilor s-au inregistrat la grau si alte cereale, precum si la laptele praf si la bauturile spirtoase.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, exportul de vin catre tarile terte s-a majorat cu 783 de milioane de euro, cu 8% mai mult decat aceeasi perioada din 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE