Romania solicita Comisiei Europene posibilitatea de a transfera un procentaj mai mare de 3% intre axele PNDR 2007-2013

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a declarat recent ca Romania a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, precum si prelungirea cu sase luni a termenului de rambursare a platilor, informeaza Agerpres.

„Am solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% din fondurile europene intre axele de finantare, iar, in cazul in care vom obtine acordul, impreuna cu prelungirea de sase luni, pana in iunie 2016, a termenului de rambursare a platilor pentru proiectele cu fonduri europene, inseamna ca vom putea face plati pe agromediu din banii actuali inca o jumatate de an”, a declarat, penru Agerpres, George Turtoi.

Totodata aceasta a afirmat ca este normal sa existe o mobilitate a fondurilor in vederea atingerii unei absorbtii cat mai bune, mai ales in sectoarele in care exista nevoie de finantare. „Doar Romania a cerut cresterea procentajului de transfer intre axele de finantare, insa cred ca si alte tari vor proceda la fel”, a mai spus secretarul de stat.

Oficialul MADR precizeaza ca, deocamdata, solicitarile Romaniei sunt in discutie la Comisia Europeana, deoarece este nevoie de emiterea unui regulament.

„In ceea ce priveste termenul de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sunt de acord 17 din 27 de tari, insa trebuiesa existe un acord multifond din partea comisarilor care dispun de fonduri europene. Comisarul nostru, Phil Hogan, este de acord, dar mai avem nevoie de acordul a inca doi comisari”, explica George Turtoi.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, l-a notificat in data de 20 aprilie pe comisarul european pentru agricultura si dezvolatre rurala, Phil Hogan, ca Romania isi doreste ca termenul de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulare cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sa fie prelungit cu sase luni, dupa data de 31 decembrie 2015, in vederea atingerii unei rate cat mai bine de absorbtie.

Platile totale efectuate pana in prezent prin PNDR 2007-2013 au depasit 7,6 miliarde de euro pentru proiectele de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri. De asemenea, Romania a ajuns la un grad de absorbtie al fondurilor europene acordate pentru agricultura de peste 84%, conform datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE