Ministrul Agriculturii: ANSVSA, ANPC si Agentia Fito-Sanitara ar trebui unite sub aceeasi institutie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca Autoritatea Naţionala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Agentia Fito-Sanitara ar trebui unite sub o singura institutie. Cu toate acestea, o serie de reprezentanti din domeniul alimentar atrag atentia ca o asemenea masura ar putea crea abuzuri.

„Exista o dorinta mare a celor care lucreaza pe partea de productie, procesare si desfacere ca atributiile acestor autoritati sa fie foarte clare. In prezent sunt foarte multe controale. Nu stiu sigur daca ar trebui sa avem o singura institutie care sa se ocupe de aceste lucruri, dar sa avem atributii foarte clare, pentru ca de multe ori aceste institutii exced cadrului pe care il au. Nu am constatat pana in prezent ca ar exista o problema de colaborare intre institutii. Poate ar trebui sa existe o singura autoritate, care sa certifice de la furca la furculita”, a declarat recent Daniel Constantin.

In favoarea unei astfel de masuri s-a aratat presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, care sustine ca prin intermediul unei singure autoritati de control ar putea fi stopae abuzurile.

„Sigur ca imbrătisam aceasta idee ca tot ceea ce este organ de control pe siguranta alimentara sa fie intr-o singura mana, pentru că noi suntem cei controlati intr-o saptamana de trei autoritati. Vrem să nu se mai faca abuzuri si de aceea consider că trebuie sa analizam aceasta idee”, a declarat Aurel Popescu.

Pe de alta parte, Sorin Minea, presedintele Romaliment, se arata impotriva organizarii unei singure autoritati de control.

„Nu exista nicaieri in lume un control unic. Fiecare autoritate se ocupa de altceva, ANPC de etichetare, ANSVSA de siguranta alimentelor, Ministerul Sanatatii de sanatatea umana si aditivi, iar MADR de produsele de calitate. Daca vine o comisie mixta este dezastros. O astfel de comisie, in care vin trei inspectori, de trei specialitati si fac un control, precis ne inchide pe toti. Controalele sunt usor de facut, dar informatia e greu de capatat. Colaboral foarte bine cu diferitele institutii, dar dezastrul este cand ii luam impreuna. Repet, doresc controlul oamenilor de specialitate, dar uras abuzul”, a precizat Sorin Minea.

Sceptic se arata si presedintele ANPC, Marius Dunca, care nu considera fezabila infiintarea unei instituii unice de control.

„Momentan nu este fezabil. Producătorii au parte de libertate totală şi control permanent. Să controleze şi ANSV-ul, Direcţia de Sănătate Public şi ANPC-ul. Dacă facem un minister acum, înseamnă că luăm specialiştii de la ANSVSA, DSP şi ANPC. Ar fi aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”, a declarat Marius Dunca.

Asociatia Romalimenta a organizat de curand o dezbatere cu privire la siguranta alimentara pentru producatori si consumatori, in contextul in care anul 2015 a fost declarat anul sigurantei alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE