Fonduri europene nerambursabile pentru agricultura: CE propune ca 5% din sumele alocate sa poata fi transferate intre axele din PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana acorda un spatiu mai mare de actiune statelor membre cu privire la utilizarea sumelor alocate prin programele de dezvoltare rurala in perioada de executie bugetara 2007-2013 si necheltuite.

Astfel, Comisia Europeana a adoptat un regulament delegat care permite statelor membre o flexibilitate sporita pentru a utiliza fondurile europene nerambursabile alocate prin FEADR pentru implementarea Programelor de Dezvoltare Rurala aferente exercitiului bugetar 2007-2013.

Potrivit regulei N+2, toate fondurile FEADR angajate in 2013 trebuie cheltuite pana la finele lui 2015, se arata intr-un comunicat al Executivului european.

Deoarece unele state membre au inregistrat un grad de absorbtie mai mic pe unele programe sau masuri decat era de asteptat, decizia Comisiei Europene ofera mai multa flexibilitate pentru transferul fondurilor necheltuite intre diferitele axe ale programelor de dezvoltare rurala si o prelungire a termenului limita pentru finalizarea cheltuielilor. Decizia a venit in urma solicitarilor formulate de statele membre.

Astfel, Comisia a propus sa fie permis transferul unor sume in limita a 5% din bugetul total FEADR intre axele unui program de dezvoltare rurala (PNDR), fata de limita de 3%, care este stipulata in actualul regulament. Acest lucru va permite ca, in cazul programelor nationale sau regionale care inca se confrunta cu dificultati in cheltuirea sumelor angajate, sa fie transferat un volum mai mare de fonduri intre axe, in scopul de a creste gradul de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile pentru agricultura.

Initiativa prevede, de asemenea, prelungirea termenului limita pana la care statele membre pot prezenta modificari la programele lor de dezvoltare rurala, noul termen propus fiind 30 septembrie, in loc de 31 august 2015.

Aceste schimbari ar trebui sa permita statelor membre sa fie mai eficiente in utilizarea fondurilor europene nerambursabile pentru agricultura angajate prin programele de dezvoltare rurala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE