Daniel Constantin: Vom cere Comisiei Europene prelungirea termenelor pe PNDR și realocarea de fonduri de la investiții la bunăstare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,  a declarat ieri că îi va cere luni comisarului european Phil Hogan aprobarea ca termenul limită de depunere a cererilor de plată pe proiectele de investiții realizate cu fonduri europene accesate prin PNDR 2007-2013 să fie prelungit până în iunie 2016, iar fondurile care nu au fost accesate pentru investiții să poată fi realocate pentru măsuri de bunăstare.

La începutul lunii februarie a acestui an, directorul general al AFIR, David Eugen Popescu, declara că beneficiarii care au accesat fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 trebuie să depună dosarele de cerere de plată până cel târziu pe 30 septembrie 2015. De asemenea, șeful AFIR a precizat că vor fi reziliate contractele pentru care nu s-a depus nicio cerere de plată.

Alături de România, alte peste 10 state solicită prelungirea termenelor de depunere a cererilor de plată pe PNDR, a mai precizat Daniel Constantin.

Banii nefolosiți ar putea fi realocați pentru măsuri de bunăstare. În prezent, aceste plăți se acordă pentru păsări și porci, în baza unor angajamente semnate de beneficiari.

„La păsări și porc, marja de profit este de 1-2% la fermieri și acest lucru se datorează măsurilor de bunăstare. Luni voi discuta cu comisarul Hogan să deschidem noi sesiuni”, a declarat Daniel Constantin, la o întâlnire cu apicultorii și avicultorii.

Măsurile de bunăstare ar putea fi deschise din 2015, în funcție de decizia Comisiei Europene.

De asemenea, ministrul a precizat că MADR dispune de fonduri pentru acordarea unui ajutor de minimis pentru materialul genetic românesc, care să vină în completarea plăților cuplate. Anul trecut, s-a acordat un ajutor de minimis similar, în sectorul zootehnic, prin care se puteau achiziționa berbecuți și juninci de rasă.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE