apicultura

Exemplul unui tânăr fermier: cum se iau peste 17.000 de euro, fonduri europene pentru apicultură

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În România, stupăritul este unul dintre sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiții, benefic și prin faptul că albinele au o contribuție  importantă  la  creșterea recoltelor prin polenizare. Crescut într-o familie cu o tradiție de peste 100 de ani în apicultura, Mitică Valentin Cotună a preluat afacerea de la părinți, care o moșteniseră, la rândul lor, de  la bunici, și a găsit în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) oportunitatea pentru modernizarea și extinderea  „moștenirii” lui. 

Mitica Valentin Cotuna s-a informat asupra condițiilor de eligibilitate, a întocmit planul de afaceri, în care a inclus detalii despre situația inițială a exploatației și etapele și obiectivele stabilite în vederea dezvoltării ei, apoi a depus proiectul, care a fost selectat pentru finanțare. Prin proiectul „Instalarea ca tânăr fermier la ferma apicolă din satul Țuțcani, comuna Mălușteni, județul Vaslui”, finanțat prin Axa 1a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, Mitica Valentin Cotuna a obținut 77.490 de lei fonduri europene nerambursabile, potrivit datelor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Instalarea  fermierului ca șef de exploatație apicolă, creșterea competitivității acesteia printr-o utilizare mai eficientă a factorilor de producție și adaptarea managementului  fermei la condițiile dictate de cererea și oferta de piață au reprezentat obiectivele  generale  ale proiectului. Obiectivele specifice au fost atinse prin reducerea costurilor de producție și creșterea rentabilității economice a exploatației și a veniturilor.

Procesul de mărire a dimensiunii economice și de modernizare a fermei apicole s-a concretizat în achiziționarea a 50 de lăzi pentru stupi, a unei centrifuge reversibile, a unui aparat de descăpăcit automat și a unui banc de descăpăcit.

În prezent, comercializarea produselor se face atât en detail, la nivel local, cât și en gros, prin intermediul  diverselor societăți comerciale.

Pentru Mitica Valentin Cotuna, implementarea proiectului a însemnat creșterea producției apicole,  obținerea unei mieri de calitate superioară și mărirea numărului de familii de albine, prin înmulțire naturală în stupină.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE