apicultura

Fonduri europene nerambursabile pentru apicultura: un tanar iesean a luat 16.000 de euro prin PNDR

Facebook
Twitter

Printr-un proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, tanarul fermier iesean Sebastian Ciocan s-a instalat in fruntea fermei sale apicole.

Proiectul, finantat prin Masura 112 din PNDR, a beneficiat de un buget total de 20.000 de euro, din care finantarea nerambursabila a reprezentat 16.000 de euro, si a fost implementat in perioada iunie 2009 – iulie 2014.

Romania are peste 11 milioane de hectare de flora melifera, cu un potential de peste 200 de mii de tone de miere si poate asigura conditii bune pentru mai mult de 1,7 milioane de familii de albine.

In judetul Iasi, apicultura este indeletnicirea de baza pentru numerosi localnici din Comarna, Tomesti, Pascani si Trifesti, cele mai bune zone melifere din judet, unde apicultura este posibila in special datorita padurilor de tei, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Judetul Iasi ocupa locul doi in Romania in ceea ce priveste suprafetele acoperite de tei: 15.000 de hectare. In asemenea conditii, ideea de afacere a lui Sebastian Ciocan a venit firesc: tanarul s-a inregistrat in Registrul agricol ca Persoana Fizica Autorizata si a pornit la drum.

Sebastian Ciocan a avut la inceputul proiectului 28 de familii de albine. Si-a propus inca din start sporirea numarului de familii, precum si achizitionarea de stupi de mare productivitate, asa-numitii stupi multietajati.

La stupii multietajati, lucrarile de intretinere se fac prin mutarea corpurilor de stup, ceea ce simplifica si usureaza munca. O familie de albine gazduita intr-un astfel de stup va ierna in doua-trei corpuri (suprapuse), corpul superior fiind plin cu rame cu miere. Avand provizii suficiente, familia ierneaza fara dificultati si se dezvolta devreme primavara.

Obiectivele proiectului demarat de tanarul apicultor, care a profitat si de avantajele aduse de formarea sa ca medic veterinar, au fost marirea dimensiunii stupinei si modernizarea tehnologiilor. De asemenea, Sebastian Ciocan a avut in vedere cresterea si diversificarea productiei. Cresterea veniturilor a rezultat din aplicarea celor doua obiective propuse, prin utilizarea adecvata a factorilor de productie.

Astfel, planul de afaceri al lui Sebastian Ciocan a respectat cerinta de crestere cu 20% a productiei destinate comercializarii in primii trei ani. De asemenea, tanarul fermier iesean Sebastian Ciocan a urmat un curs de pregatire profesionala prin masura 111, „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte”.

In urma implementarii proiectului derulat cu fonduri europene pentru apicultura, ferma s-a dezvoltat, numarul stupilor marindu-se de la 28 la inceputul programului, la 160 in ultimul an. In ceea ce priveste forta de munca, activitatea din ferma este sustinuta de membrii familiei.

Prisaca lui Sebastian Ciocan este un exemplu clasic de bune practici: permite invatarea pornind de la rezultatele experientei altora si demonstreaza ca o investitie relativ mica poate aduce rezultate deosebite intr-un timp relativ scurt.

Initiativa tanarului apicultor Sebastian Ciocan reprezinta un exemplu in cadrul comunitatii in care traieste si isi desfasoara activitatea, existand sanse mari ca rezultatele pozitive ale proiectului sa fie multiplicate la nivelul regiunii Nord-Est.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE