Idei de afaceri: Cum se cresc matcile de multiplicare. Exemplul de succes al unui apicultor din Salaj

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai importante activitati din domeniul apicol, in urma careia sunt dezvoltate noi familii de albine, este cresterea matcilor. Dupa ce a pornit de la doar 2 stupi, Cosmin Mesesan, originar din localitatea Jac, judetul Salaj, a ajuns in prezent sa detina 260 de familii de albine. Dupa 10 ani de experienta, apicultorul s-a simtit pregatit sa faca un nou pas in cresterea albinelor, specializandu-se in matcile de multiplicare.

„Am inceput cu cresterea matcilor acum 10 ani. Eram plecat la munte, in pastorala. Ma apucasem sa extrag mierea intr-un colt, dar in partea cealalta vedeam cum ies roiurile. Dupa terminarea sezonului am ajuns la concluzia ca daca nu pun baza pe matci, nu ma pot extinde cu stupina. Cand un stup incepe sa roiasca, acela nu mai da o productie de miere buna. Aveam atunci un atelier de tamplarie, lucram in paralel. Ma tot intrebam in ce parte sa ma duc, la profesia mea de baza sau sa ma specializez in cresterea matcilor pentru Albina Carpatina. Rezultatul se vede”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Cosmin Mesesan.

Debutul in domeniul apicol a avut loc pentru Cosmin Mesesan acum mai bine de 20 de ani. Totul a pornit de la 2 stupi. „Aveam 2 copii mici carora le cumparam miere de la vecinul meu, care avea 7-8 stupi. Lucrand in tamplarie, vecinul m-a rugat odata sa ii fac niste geamuri. Mi-aduc aminte ca nu i-am cerut bani, ci l-am rugat sa-mi dea 2 stupi. Asa am inceput apicultura”, povesteste crescatorul de albine.

Selectia riguroasa, cheia pentru dezvoltarea matcilor

Pentru a dezvolta matcile de multiplicare, apicultorul trebuie sa faca o selectie riguroasa a familiilor de albine, care vor forma stupina de multiplicare. Dupa circa un an, se aleg din stupina cele mai bune 3-4 familii de albine pentru recoltarea de larve. De asemenea, si trantorii sunt deosebit de importanti, acestia mostenind circa 50% din caracterele genetice.

„Urmarim la matci productia de miere, sa fie cat mai mare. De exemplu, o rama normala, cand se face cantarirea inainte de extractie, trebuie sa aiba circa 3,5-4 kg de miere. Apoi, o alta caracteristica importanta pe care o urmarim este si prolificitatea. O matca buna poate depune pana la 1.900 – 2.000 de oua pe zi, circa 190.000 de oua pe sezonul apicol. De asemenea, ne intereseaza ca matcile sa aiba o rezistenta mare la iernare, la boli, sa fie igienice, adica sa isi curete bine stupul. Totodata, urmarim dca au predispozitie la roit. Daca avem o matca ce a inceput sa roiasca, atunci o eliminam din start”, explica apicultorul Cosmin Mesesan.

Imperecherea se face controlat, izolat de alte familii de albine

Pentru ca procesul de imperechere sa se efectueze cat mai controlat, apicultorul cauta locuri cat mai ascunse, la o departare de cel putin 7-8 km de celelalte stupine. „S-au inmultit foarte mult familiile de albine, gasesc foarte greu locuri ascunse. Am nevoie de asa ceva pentru imperechere. Trebuie sa ma indepartez la 7-8 km de celelalte stupine”, mai spune apicultorul.

Cresterea matcilor se poate dovedi si o afacere profitabila. Fiecare matca de multiplicare este vanduta apicultorilor cu pretul de 65 de lei. Intr-un sezon, Cosmin Mesesan reuseste sa vanda aproximativ 800 de matci.

„Matcile care pleaca de la mine, au toate actele in regula. Avem autorizatie sanitar-veterinara de functionare si ANARZ pentru stupina de multiplicare. Intr-un sezon vand circa 800 de matci, la un pret de 65 de lei matca. Anul acesta sper sa depasesc 1.000 de matci. Iau de acum comenzi pana in primavara. Cei care fac comanda in aprilie, nu stiu daca mai prind”, afirma Cosmin Mesesan.

Apicultorul din Salaj este de parere ca institutiile statului ar trebui sa se ocupe mai mult de ameliorarea genetica a albinelor, macar prin subventionarea hranei folosite pentru nucleele de imperechere.

„Statul nu prea ne sustine, noi ne luptam cu ameliorarea. Folosim multa mancare, deoarece nucleele de imperechere trebuie hranite la 2 zile. Eu folosesc mult zahar. Ar fi foarte bine daca acesta ar fi subventionat pentru stupinele de multiplicare”, afirma crescatorul de albine.

In ceea ce priveste productia de miere obtinuta de Cosmin Mesesan, aceasta este vanduta preponderent in Germania, cu ajutorul intermediarilor.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, potrivit datelor ACA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE