septembrie 30, 2022

Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: 23.000 de euro pentru un tanar apicultor din Prahova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene disponibile prin PNDR, un tanar apicultor din comuna Izvoarele, judetul Prahova, a reusit sa achizitioneze utilaje si unelte apicole necesare pentru a-si moderniza stupina, in vederea cresterii capacitatii la 220 de familii de albine.

Implementat in cadrul Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” in perioada 2010-2013, proiectul a avut o valoarea totala de 106.925 lei, aceasta fiind si valoarea finantarii nerambursabile, conform AFIR.

Beneficiarul acestui proiect de finantare cu fonduri europene, Mirea I.Ion, si-a dorit sa ajunga la o dimensiune economica a stupinei de 220 familii de albine (18,26 UDE) si, de asemenea, sa achizitioneze utilaje si unelte apicole necesare modernizarii propriei stupinei.

„Prin intermediul proiectului, am reusit sa imi iau niste stupi, am cumparat de asemenea o centrifuga, un uscator de polen, o camera de lichefiat miere, mi-am ingradit proprietatea unde am stupii, mi-am facut o hala, am luat si niste maturatori de miere, cam acestea au fost investitiile, in mare”, spune Mirea I.Ion, pentru StiriAgricole.ro.

Cel mai important obiectiv urmarit de solicitant a fost cresterea veniturilor si a volumului productiei destinate comercializarii pentru ca exploatatia apicola sa devina viabila din punct de vedere economic. Totodata, s-a avut in vedere si reducerea costurilor de productie si cresterea rentabilitatii economice a exploatatiei apicole.

Proiectul de finantare depus de Mirea I.Ion a primit un punctaj favorabil, deoarece activitatea acestuia este in concordanta si cu obiectivele operationale ale Masurii 112, prin intermediul carora se doreste cresterea numarului de tineri agricultori care încep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii.

„Cand o sa scapam de birocratie, lucrurile vor merge mai bine. Trebuie sa ne descurcam prin hatisul acesta birocratic. Pentru apicultura trebuie sa ai suflet, nu e o afacere pur si simplu”, mai afirma apicultorul prahovean.

Familiile de albine detinute de Mirea I.Ion fac parte din grupa raselor de albine europene Apis mellifera, ce apartin ordinului Hymenoptera. Albinele din aceasta rasa sunt deosebit de valoroase, dezvolta familii puternice (numar mare de indivizi), au instinctul de acumulare a rezervelor de hrana foarte dezvoltat, sunt rezistente la boli si la iernare, sunt blânde, putin roitoare. Îsi pastreaza în timp caracteristicile de baza si sunt foarte productive, necesitând doar o buna organizare a activitatii de crestere si exploatare si interes din partea apicultorilor.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE