Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: 16.000 de euro pentru infiintarea unei ferme de crestere a iepurilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene disponibile prin PNDR, o tanara din localitatea Aninoasa, judetul Dambovita, a reusit sa isi infiinteze propria ferma de crestere a iepurilor, implementand astfel un proiect in valoare totala de 16.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Beneficiarul, Matei Andreea Diana, a implementat acest proiect in valoare totala de 16.000 de euro, in perioada 2012-2014, valoarea finantarii nerambursabile fiind aceeasi cu bugetul total.

„Cresterea iepurilor a inceput ca o pasiune, insa a devenit, intre timp, o afacere rentabila, in care merita investita”, declara, pentru Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), Andreea-Diana Matei.

Dorind sa isi dezvolte ferma, insa neavand suficiente fonduri, Andreea-Diana Matei s-a hotarat sa acceseze fonduri europene in 2012, pe vechiul Program National de Dezvoltare Rurala.

Beneficiara era deja informata in legatura cu ajutorul pe care il putea primi si cu etapele pe care trebuia sa le urmeze pentru a obtine finantarea, insa, intr-o prima etapa, nu a reusit sa acceseze fonduri europene, deoarece la acea vreme punctajul pentru deschiderea fermelor de iepuri era foarte mic. Totusi, dupa doi ani de asteptare, situatia s-a schimbat, iar punctajul acordat acestei activitati s-a marit. Astfel, localnica din Aninoasa a reusit in cele din urma sa isi dezvolte afacerea prin accesarea fondurilor europene.

Obiectul general al proiectului a fost imbunatatirea si cresterea competivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare in conformitate cu cerintele pentru protectia mediului si igiena animalelor.

Obiectivul specific a constat in cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri prin achizitia de iepuri, iar obiectivul operational a fost atins prin faptul ca beneficiara este femeie si ca a debutat ca sefa de exploatatie agricola.

Mai mult decat atat, principalele activitati desfasurate in cadrul implementarii proiectului au fost marirea efectivului de iepuri de la 440 la 540 si cresterea dimensiunii economice a fermei prin arendarea a 0,60 hectare de terena agricol pentru cultivarea bazei furajere necesare cresterii iepurilor.

In prezent, ferma este populata cu 540 de iepuri din rasele Californian, Berbec German, Fluture German, Marele Alb si cativa pitici. Cei mai multi iepuri sunt comercializati prin intermediul internetului, iar pretul variaza de la 25 de lei pentru un mascul de o luna si jumatate la 40 de lei femela de aceeasi varsta, dar poate ajunge si la 200 de lei un exemplar, in functie de rasa si varsta.

Pentru a reduce cheltuielile cu incalzirea spatiului, beneficiara doreste sa monteze panouri solare, continunad astfel dezvoltarea fermei.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE