Fonduri europene nerambursabile: dezvoltarea unei ferme ecologice cu 25.000 de euro prin PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o familie de tineri din judetul Mures a reusit sa isi dezvolte o mica ferma de produse ecologice, implementand astfel un proiect in valoare totala de 25.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, Cismas Tincuta Corina, a implementat acest proiect in valoare totala de 25.000 de euro in perioada 2010-2012, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 20.000 de euro, conform datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).

In anul 2009, Cismas Tincuta Corina a achizitionat o ferma din localitatea Boiu, judetul Mures, cu dorinta de a o moderniza si de a o transforma intr-o ferma ecologica mixta, certificand in acest sens culturi de lucerna, orz, ovaz, grau, plante medicinale si trandafiri, pe o suprafata de 35 de ha. Tot in cadrul fermei sunt crescute cateva vaci, oi si gaini. Produsele din ferma sunt deja vandute in magazine si piete din tara.

Obiectivul principal al proiectului a fost dezvoltarea bazei de productie si a utilitatilor existente in cadrul fermei prin achizitionarea de noi echipamente si imbunatatirea structurii fermei in scopul diversificarii ecologice la nivelul fermei. Astfel, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile au fost achizitionate mai multe echipamente agricole (o cositoare, masina de plantare de cartofi, prasitoare, moara, doua greble mecanice) si 8 bovine de lapte. Totodata pentru diversificarea gamei de produse s-au constuit 2 sere.

In urma investitiei, beneficiarii proiectului au constatat ca activitatile la nivelul fermei sunt mai facile si mai usor de gestionat. De asemenea, o consecinta directa a implementarii acestui proiect a fost cresterea competitivitatii fermei si a veniturilor tinerilor fermieri, precum si diversificarea productiei ecologice ce se realizeaza la nivelul fermei.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE