Daniel Constantin: Masura dedicata infrastructurii din mediul rural va fi lansata la inceputul lunii septembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pana in prezent, Ministerul Agriculturii a deschis principalele 10 masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cu finantari de peste 900 de milioane de euro, iar la inceputul lunii septembrie va fi lansata si masura dedicata infrastructurii din mediul rural, a anuntat recent seful MADR, Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

„Suntem, cred, primul minister care a reusit sa deschida aproape toate masurile din noul Program National de Dezvoltare Rurala. Pana in momentul de fata avem 900 de milioane de euro pe 10 masuri care au fost deschise din PNDR 2014-2020, respectiv masurile de investitii, procesare, partea de pomicultura, tinerii fermieri, fermele mici, irigatii, investitii non-agricole. Mai avem insa o provocare la inceputul lunii septembrie vizavi de infrastructura din mediul rural si unde asteptam ca si primariile sa depuna proiecte. Practic, avem stabilita strategia pe urmatorii 6 ani si nu mai poate fi modificata”, a declarat Daniel Constantin, in cadrul Caravanei PNDR 2020.

SubMasura 7.2 — Investitii in infrastructura de baza are o alocare totala PNDR pentru 7 ani de 1,103 miliarde de euro, din care 935.505.962 euro din fonduri europene si 167.730.716 euro de la bugetul de stat.

De asemenea, ministrul i-a informat pe fermieri ca acestia au posibilitatea sa acceseze fonduri europene mult mai mari daca se organizeaza in grupuri de producatori si cooperative.

„Acesta este cel mai important lucru in perioada urmatoare, sa trecem la o forma de organizare pe baza de grupuri de producatori, pe baza de cooperative. Exista acea reticenta, si eu ma asteptam sa fie mai putin prezenta in Ardeal, la conceptul de cooperative. Ma asteptam, fiind mai aproape de Occident, sa nu aiba chiar asa de mare reticenta la acest concept. S-au facut insa si acolo pasi extraordinari si dau exemplu cooperativa Somes-Aries din Cluj pe care am vizitat-o. Eu le-am prezentat avantajele pe zona de cooperative si chiar le-am spus ca in luna august vom veni cu o Ordonanta care sa aduca beneficii pentru cei ce se constituie in grupuri de producatori sau cooperative. Facilitati fiscale, cu alte cuvinte, pentru cei care se asociaza, si chiar avem un proiect de ordonanta pe care o sa-l facem public in perioada urmatoare. Pe de o parte trebuie sa le dam avantaje pentru a-i organiza si pe de alta parte venim cu facilitatile fiscale si suplimentari de 20% daca aplica ca si cooperative”, a mai spus ministrul.

Caravana PNDR va ajunge in urmatoarea perioada in zona Moldovei, respectiv in judetele Bacau, Galati, Botosani, Suceava.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE