PNDR: Productia braileana de orez renaste cu fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o ferma agricola din comuna Stancuta, judetul Braila, a reusit sa isi modernizeze exploatatia, implementand un proiect in valoare totala de 2,9 milioane de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, din cadrul PNDR 2007-2013. Astfel, beneficiarul, SC Padova Agricultura SRL, a implementat acest proiect in valoare totala de 2.960.306 de euro in perioada 2009-2011, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 1.480.153 de euro.

Parte a grupului italian Roncato, SC Padova Agricultura SRL are ca obiect principal de activitate cultivarea orezului. De asemenea, compania se mai ocupa cu activitati auxiliare pentru productia vegetala, activitati dupa recoltare, precum si cu fabricarea unor produse alimentare.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in partea braileana a Campiei Baraganului a existat o reala preocupare cu privire la valorificarea terenurilor saraturate prin cultivarea orezului. Beneficiind de contributia mai multor centre de cercetare, inainte de 1989, in comuna Stancuta se reusise amenajarea celei mai mari orezarii compacte din Romania, care ocupa aproximativ 6 000 de hectare de teren. Dupa 1989, cultura orezului a cunoscut un regres puternic, ajungand in 2002 la numai 435 de hectare cultivate, cu o productie medie de 1 278 de kilograme la hectar, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

In acest context, SC Padova Agricultura SRL a preluat orezaria de la Stancuta si a ajuns in prezent la circa 4 000 de hectare cultivate. Tinand cont de faptul ca in Romania consumul anual de orez se ridica la aproximativ 100 000 de tone, ceea ce inseamna ca ar trebui cultivate 25 000 de hectare de teren, beneficiarul a ajuns la concluzia ca o investitie era mai mult decat necesara pentru asigurarea capacitatilor de conditionare, uscare si depozitare a orezului.

Obiectivul general al proiectului a fost cresterea competitivitatii companiei, avandu-se in vedere obiectivele specifice, constand in introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse agricole competitive si cresterea valorii adaugate a acestora.

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile au fost facute investitii in: achizitionarea unui utilaj de conditionare si uscare a orezului; construirea a doua hale de depozitare, cu o capacitate de 10 000 de tone fiecare; achizitionarea unei linii pentru decorticarea si ambalarea
orezului in saci de rafie pentru livrare; achizitionarea de rezervoare GPL pentru alimentarea arzatorului utilajului de uscare; achizitionarea unei instalatii de aerare activa.

Indeplinirea obiectivelor se reflecta in rezultate de ordin tehnologic (dublarea capacitatilor de conditionare, triplarea capacitatilor de uscare si depozitare si cresterea randamentului de prelucrare la 56-63%) si economic (scaderea cheltuielilor cu transportul si scaderea cu 40% a costurilor cu operatiunile de conditionare/uscare/depozitare la terti).

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE