septembrie 30, 2022

PNDR: Cum a reusit un fermier din Satu Mare sa infiinteze o livada ecologica de mere cu fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Stilul de viata sanatos, precum si oportunitatea de a demara o afacere de familie l-au convins pe Ioan Pop, din judetul Satu Mare, sa infiinteze in urma cu sapte ani o livada de mere pe o suprafata de 13,95 ha.

Astfel, in anul 2008 a fost infiintata o livada de meri pe dealurile insorite ale Homorodului in judetul Satu Mare, iar din anul 2009, livada a fost inregistrată in regim ecologic.

„De ce am ales sa infiintez o astfel de livada? In primul rand din dorinta ca familia mea sa traiasca si sa manance sanatos. Pe langa acest lucru, fireste ca ne-am gandit la faptul ca exista si o parte importanta a populatiei care se vor bucura de aceste produse, drept dovada ca acum avem multi clienti fideli care consuma merele ecologice din livada noastra, precum si sucul, uleiul, vinul. Este o nebunie intr-un fel, deoarece e mult mai greu sa intretii o livada in sistem ecologic decat una conventionala”, spune Ioan Pop, pentru Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Primul proiect cu finantare europeana derulat de familia Pop a vizat instalarea in functia de administrator a fermei a copiilor acestuia. Astfel, beneficiarul SC Provivo SRL a reusit in urma cu 4 ani sa acceseze 25.000 de euro prin Masura 112- Instalarea tinerilor fermieri, din cadrul PNDR 2007-2013.

Desi procesarea este un element deosebit de important pentru cei care aleg sa cultive in regim ecologic, pentru moment, merele din livada lui Ioan Pop sunt procesate la fabrica unui prieten.

Merele sunt sortate, spalate si trec apoi printr-un tocator. Sucul este strans si pasteurizat in recipiente speciale, iar la final ambalat. Urmatorul pas este comercializarea. Atat fructele din livada, cat si sucuruile, vinurile si uleiul ajung la clienti prin intermediul lantului scurt, cu cel mult un intermediar. Cea mai mare parte a marfii este comercializata direct, intr-un magazin de familie din centrul orasului Satu Mare.

Urmatorul capitol in dezvolatrea fermei, acoperit deja de finantari, este instalarea unei turbine eoliene, care va asigura energia electrica necesara instalatiei de irigare, implementata deja.

Valoarea totala eligibila a noului proiect cu finantare europeana demarat de familia Pop este de 130.381 de euro, din care valoarea nerambursabila este de 65.190 de euro. Prin intermediul fondurilor europene se doreste achizitionarea unor masini agricole, precum si infiintarea unui sistem automatizat de irigatii.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE