Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: Cum a reusit o ferma de vaci din Alba sa se modernizeze si sa aiba produse atestate traditional

Facebook
Twitter

Prin intermediul fondurilor europene disponibile prin PNDR, o firma din comuna Ponor, judetul Alba, a reusit sa achizitioneze echipamente tehnologice si mijloace de transport specializate pentru modernizarea unei ferme de vaci si a unui centru de procesare si colectare a laptelui. In prezent, compania detinuta de Dorina Aurora Cordea reuseste sa comercializeze peste sapte produse lactate atestate traditional.

Proiectul a fost finantat prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole si forestiere”. Beneficiarul, SC MONTANA CAD SRL PONOR, din comuna Ponor, judetul Alba, a implementat acest proiect in valoare totala de 1.982.592 lei in perioada 2009-2014, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 1.288.684 lei.

Prin implementarea proiectului a fost urmarita crearea de noi capacitati de productie eficiente si competitive, utilizarea optima a resurselor existente, productivitate sporita a muncii. De asemenea, alte obiective au constituit cresterea numarului de animale la 100 capete, realizarea unor capacitatii de tocare a dejectiilor solide si lichide, cresterea productiei vegetale, scaderea costurior, precum valorificarea superioara a productiei de lapte si carne.

Daca inainte de accesarea fondurilor europene, firma SC MONTANA CAD SRL PONOR detinea 4 angajati si un efectiv de 60 de vaci, acum aceasta isi desfasoara activitatea prin intermediul a 6 angajati si a unui efectiv de 85 de vaci din rasa „Baltata romaneasca”.

„Prin intermediul fondurilor accesate am reusit sa ne extindem putin, insa ceea ce am urmarit cel mai mult a fost sa modernizam ferma. Pentru partea de infrastructura, betoane, am colaborat cu un constructor roman, apoi, pentru tot ce inseamna front furajer si amenajarea salii de muls au fost achizitionate echipamente de la Hörmann (Germania) sau din Austria. Noi, astia de la munte, avem o vorba: suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine”, spune Dorina Aurora Cordea, pentru StiriAgricole.ro.

Prin proiect au fost realizate investitii in: constructia bazinelor de stocare a dejectiilor, realizarea retelei de canalizare pluviala, amenajarea de spatii verzi si alei, precum si realizarea unei sali de muls.

Intrebata la ce ar trebui sa fie cel mai mult atent un fermier care vrea sa acceseze fonduri europene nerambursabile, Dorina Aurora Cordea spune ca solicitantii ar trebui sa acorde multa atentie procesului de selectie de oferte.

„Mare atentie la selectia de oferte, la ce conditii sunt in contract. 98% din probleme cred ca aici sunt. Noi ce probleme am avut au fost cu constructorul roman. Ei s-au invatat, din pacate, de la boom-ul acela economic, cu niste preturi foarte mari. Ne acoperim cheltuielile, coofinantarea bancara ne-a asigurat-o CEC-ul. Suntem constienti ca e o perioada mai grea pana cand ne redresam financiar. Principal este ca reusim sa vindem produsele. Oamenii asteapta la usa sa deschidem magazinul dimineata. Pentru noi acest lucru e asemanator cu aplauzele pe care le primeste un artist la finalul unui spectacol”, mai adauga Dorina Aurora Cordea.

Societatea comerciala MONTANA CAD SRL a fost infiintata in anul 1997 si detine in prezent 100 ha pasune concesionate si 3.539 mp teren arator. Compania din Alba Iulia comercializeaza prin intermediul unui magazin propriu produse atestate traditional precum telemeau Montana, casul Montana din lapte de vaca dulce, urda, casul sarat Montana, smantana si, bineinteles, laptele crud.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE