Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: 312.000 de euro pentru infiintarea unui grup de producatori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile disponibile prin PNDR, mai multe companii agricole din judetul Bihor au reusit sa infiinteze un grup de producatori, cu scopul de a-si creste productivitatea si de a-si valorifica recolta la preturi mai mari.

Astfel, proiectul lor a fost finantat prin intermediul Masurii 142 – „Infiintarea grupurilor de producatori”, in cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, SC Crisana Oleaginoase Grup Bihor, a implementat acest proiect in valoare totala de 390.000 de euro in perioada 2010-2015, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 312.000 de euro.

Conform contractului de finantare asumat, membrii grupului de producatori au avut obligatia sa isi comercializeze in comun o parte a productiei realizate. De asemenea, proportional cu valoarea facturilor incasate din vanzarea productiei, membrii grupului au primit 5 transe de plata in cei 5 ani de implementare a contractului.

Grupul de producatori SC Crisana Oleaginoase Grup Bihor are in prezent 5 membrii (SC Patrol Service SRL, SC Agroindustriala SRL, SC Mark Agro Prest SRL, SC Bizo Fruct Biharea si SC Frimont SRL) si exploateaza in comun o suprafata de aproape 8000 ha de teren arabil.

Productia de plante oleaginoase a grupului de producatori este compusa din floarea soarelui.

Membrii grupului dispun de o experienta bogata in agricultura, in special in cresterea animalelor. Ideea de baza a infiintarii a acestei forme asociative a fost pornit de la nevoia de a unii mai multe organizatii cu grad ridicat de productivitate si cu experienta in agricultura, care sa exploateze suprafete de minim 500 ha fieacre, astfel incat sa poata fi un grup de referinta intre producatorii agricoli din tara.

Prin infiintarea grupului de producatori, membrii acestuia au dorit sa isi mareasca si capacitatea de a negocia preturi mai bune la inputuri (ingrasaminte, seminte,carburanti etc.), precum si pentru a-si putea vinde productia agricola la un pret superior.

Obiectele proiectului finantat cu fonduri europene nerambursabile au fost: cresterea competitivitatii, adaptarea productiei din punct de vedere calitativ si cantitativ la cerintele consumatorilor, precum si optimizarea costurilor de productie.

Fermierii care doresc sa se asocieze in cadrul unor grupuri si organizatii de producatori au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul „Submasurii 9.1 – infiintarea de grupuri si organizatii de producatori in agricultura si silvicultura”, din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE