PNDR: Grupul de Actiune Locala Banat – Vest a contractat fonduri europene de peste 2 milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Grupul de Actiune Locala Banat – Vest este unul dintre cele mai importante G.A.L-uri de la nivel national, acesta reusind sa contracteze nu mai putin de 57 de proiecte de finantare cu fonduri europene nerambursabile, prin PNDR 2007-2013, in valoare de peste 2 milioane de euro, conform Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala.

GAL Banat – Vest este o asociatie neguvernamentala formata din 60 de membri (12 institutii publice si 48 de parteneri din sectorul privat). Teritoriul acoperit este situat in partea de vest a judetului Timis, de-a lungul frontierei cu Serbia, si este format din orasul Jimbolia si 10 comune invecinate: Carpinis, Cenei, Checea, Comlosu Mare, Gottlob, Iecea Mare, Lenauheim, Otelec, Sacalaz si Uivar. In total, teritoriul cuprinde 23 de localitati si se intinde pe 88.087 de hectare, ocupand 10,13% din suprafata totala a judetului Timis si 0,37% din suprafata Romaniei.

Cele mai multe investitii derulate in cadrul Grupului pentru Actiune Locala Banat – Vest au fost realizate prin masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri (29 de proiecte), precum si prin masura 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale (15 proiecte).

Un proiect implementat cu succes prin intermediul Grupului de Actiune Locala Banat – Vest este cel al unui tanar apicultor. Astfel, instalarea fermierului Jiboc Marius ca sef al exploatatiei in comuna Sacalaz a vizat imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol, precum si valorificarea potentialului agricol si cresterea productivitatii fermelor agricole.

La momentul depunerii cererii de finantare, Marius Iosif Jiboc nu era autorizat in vederea exercitarii unei activitati agricole. El lucra intr-o ferma cu profil apicol si s-a hotarat in cele din urma sa-si achizitioneze 175 de familii de albine si sa initieze propria lui afacere.

Marius Iosif Jiboc a reusit sa intocmeasca, cu ajutorul unui consultant, cererea de finantare
pentru accesarea masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, reusind astfel sa acceseze fonduri europene in valoare de 40.000 de euro.

Procesul de marire a dimensiunii economice si de modernizare a fermei apicole s-a concretizat prin inmultirea cu inca 55 de familii de albine din efectivul propriu, achizitionarea a doua hectare de teren si a 55 de stupi multietajati, conform Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala.

Grupurile de actiune locala (GAL) pot depune proiecte pe submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE