Dezvoltarea integrata, cheia succesului pentru Grupul de Actiune Locala Rediu-Prajeni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Etichetata de multe ori ca o regiune saraca, zona de nord-est a tarii poate combate cu succes aceasta idee, mai ales prin intermediul Grupurilor de Actiune Locala dezvoltate aici. GAL Regiunea Rediu-Prajeni se claseaza pe locul 12 in topul celor mai eficiente Grupuri de Actiune Locala din tara, reusind sa contracteze pana in prezent fonduri europene nerambursabile in valoare de 1,1 milioane de euro.

Teritoriul GAL Rediu-Prajeni este situat in partea de Nord-Est a tarii, acoperind 8,59% din suprafata judetului Iasi si 0,70% din suprafata judetului Botosani, fiind marginit la Vest de raul Moldova, si la Est de raul Prut si avand o suprafata totala de 505,28 km².

Scenariul luat in calcul de membrii si partenerii GAL cu privire la planul de dezvoltare locala a fost cel al dezvoltarii integrate. Acesta prevede ca dezvoltarea regiunii Rediu-Prajeni se va baza atat pe cresterea sectorului agricol prin sprijinirea fermelor de semi-subzistenta, cat si prin sustinerea investitiilor in cresterea animalelor, cultura de camp, albinarit, legumicultura in camp sau in spatii protejate si cultivarea plantelor si a arbustilor ornamentali in camp sau in spatii protejate.

In aprilie 2015, stadiul implementarii Strategiei de Dezvoltare Locala a GAL Rediu-Prajeni se prezenta astfel: 59 de proiecte depuse la AFIR, cu o valoare de 2 660 051 de euro, dintre care 54 de proiecte contractate si cinci aflate inca in evaluare. Din totalul proiectelor contractate, 15 sunt finalizate, ceea ce situeaza GAL Rediu-Prajeni pe locul 12 din 163 GAL, in raport cu valoarea platilor efectuate catre beneficiari, respectiv 1 153 354,76 euro, conform Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala.

Unul dintre proiectele de succes implementate in cadrul GAL-ului Rediu-Prajeni in are in prim plan pe Ionut Iliescu, un tanar agricultor din comuna Rediu, care a dorit sa-si extinda exploatatia in vederea cresterii veniturilor din comercializarea produselor legumicole obtinute.

Obiectivul trasat de localnicul din Rediu a fost sporirea competitivitatii fermei prin cresterea volumului de productie destinat comercializarii, cu ajutorul sprijinului nerambursabil de 40 000 de euro, necesar pentru achizitionarea unui teren agricol (1,10 hectare) pentru cultivarea cu legume si a unui tractor de minimum 50 CP. Astfel, cel putin 30% din sprijinul primit a fost investit, pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, in modernizarea si dezvoltarea exploatatiei, iar restul de 70% a fost folosit pentru plata lucrarilor mecanice (arat, discuit, semanat) si manuale, samanta si ingrasaminte naturale si chimice.

Prin intermediul proiectului, dimensiunea economica a exploatatiei a crescut de la 13,957 UDE in anul zero la 18,291 UDE in anul trei de implementare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE