Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: 76.000 de euro pentru modernizarea unei exploatatii de cultivare a cerealelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile disponibile prin PNDR, o companie din comuna Padina, judetul Buzau a reusit sa isi modernizeze exploatatia agricola prin achizitionarea unor utilaje performante. Mai mult decat atat, firma buzoiana s-a asociat in cadrul unui Grup de Actiune Locala, pentru a promova investitiile din fonduri europene la nivel de teritoriu.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, in cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, SC Agrotehnica SRL, a implementat acest proiect in valoare totala de 138.975 de euro in perioada 2008-2010, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 76.436 de euro.

Infiintata in 1999, SC Agrotehnica SRL era nevoita la inceputul activitatii sale sa apeleze la companii terte pentru recoltare, suprafata cultivata fiind de 280 ha. Din acest motiv, primele fonduri europene accesate au fost prin intermediul programului SAPARD si au vizat achizitionarea unei combine Dropia 1120 cu header pentru recoltat floarea-soarelui si paioase. Firma buzoiana cultiva rapita (pe 15-20% din suprafata), grau (pe 40% din suprafata), orz, porumb, floarea-soarelui si plante furajere.

In urmatorii ani, Agrotehnica a marit suprafata exploatata, ajungand, in 2008, la 930 ha, nevoia de dotare tehnica fiind in continua crestere. In sesiunea a doua de depunere de proiecte in cadrul Masurii 121, in aprilie 2008, compania a prezentat un proiect care viza dotarea cu utilaje agricole, proiect care a fost aprobat si implementat cu succes.

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile prin PNDR s-au achizitionat urmatoarele utilaje: un tractor cu incarcator frontal, de 184 CP, un plug reversibil cu cinci trupite, un disc pentru dezmiristit, un scarificator si un combinator cu latimea de 4 m.

Mai mult decat atat, administratorul companiei SC Agrotehnica SRL, Sorin Basturea, a inteles ca dezvoltarea firmei sale se poate realiza doar daca exista investitii adecvate si la nivel local, de aceea a ales sa fie partener in cadrul Grupului de Actiune Locala (GAL) Ecoul Campiei Buzaului.

Prin participarea la parteneriatul in baza caruia s-a constituit acest GAL, administratorul companiei a dorit sa sprijine atragerea de fonduri europene la nivelul teritoriului si sa promoveze asocierea la nivel local intre sectorul public, privat si societatea civila.

Proiectul poate fi multiplicat cu succes si transferat in orice zona de campie, cu sau fara sisteme de irigatii, pentru orice tip de cultura mare. Prin accesarea acestei finantari, compania si-a intarit pozitia pe piata, atat in relatia cu partenerii de afaceri (clientii si furnizorii), cat si cu proprietarii terenurilor agricole pe care le detine in arenda.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE