Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o ferma avicola din comuna Golesti, judetul Vrancea, a reusit sa isi modernizeze exploatatia, implementand un proiect in valoare totala de 1,5 milioane de euro.
Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, in cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, SC Aviputna SRL, a implementat acest proiect in valoare totala de 1.581.180 de euro in perioada 2010-2011, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 790.590 de euro.
Investitiile realizate prin proiect contribuie la obtinerea unui ou apropiat din punct de vedere calitativ de cel obtinut în gospodarie, avand în plus siguranta alimentara absoluta, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.
Fiind crescute liber, gainile au un consum energetic si proteic mai mare decat în cazul celor de la baterii, si au nevoie de o alimentatie diferita, care se pregateste tot în ferma, pentru un control absolut al acesteia.
Obiectivul principal al proiectului a fost modernizarea fermei de crestere a gainilor ouatoare si asigurarea conformitatii cu standardele comunitare. Obiectivele economico-financiare au vizat cresterea rentabilitatii economice prin folosirea rationala a tuturor factorilor de productie, cresterea viabilitatii economice, prin aplicarea tehnologiilor moderne de crestere a gainilor si productivitatea sporita a muncii prin utilizarea de sisteme performante automatizate de sortare a oualor.
Investitia principala a vizat implementarea unei tehnologii de crestere la voliera a gainilor si a tineretului de înlocuire, unica în Romania. De asemenea, beneficiarul a folosit fondurile pentru modernizarea celor sase hale de productie, dintre care cinci pentru gaini ouatoare si una pentru tineret de înlocuire. A fost dotata moara de furaje cu capacitate de 10 t/h si au fost dotate halele cu utilaje de crestere a pasarilor la voliera.
In prezent, toata linia de productie este automatizata, ouale sunt lasate sa cada direct în caserola sau cofraj, în functie de comenzi. Masina este echipata si cu o camera de ovoscopare, unde sunt identificate si înlaturate toate eventualele deficiente în structura si coaja oului. Ovoscopul este pozitionat la intrarea oualor în masina de sortat, cantarit, stampilat si ambalat. Aici lucreaza un operator care trebuie sa monitorizeze, sa elimine ouale cu defect de coaja, consistenta si continut. Ambalarea oualor se face în cofraj de 20 sau 30 de bucati si în caserole de 6 sau de 10 bucati.
În urma implementarii acestui proiect, investitiile care au fost realizate pentru aplicarea tehnologiei de crestere a gainilor ouatoare la voliera, precum si furajul absolut natural produs în unitatea proprie, au permis obtinerea premiului „Superior Taste Award” obtinut de Aviputna Golesti pentru calitatea remarcabila a oului produs sub marca înregistrata „Din Ograda”.
Premiul a fost acordat recent la Bruxelles, de International Taste & Quality Institute (Institutul International al Gustului si Calitatii), cea mai importanta organizatie mondiala dedicata testarii si promovarii bauturilor si produselor alimentare de calitate.